Foto: SVT

Stökigt väder i Västsverige – inställd kollektivtrafik och risk för översvämningar

Uppdaterad
Publicerad

Mycket regn, rejält blåsigt med stormbyar och risk för översvämningar. Måndagen bjuder på riktigt stökigt väder i Västsverige med plusgrader och en hel del trafik som påverkas. SMHI har utfärdat flera gula varningar för Västra Götaland och norra Halland.

Totalt väntas 20-40 millimeter regn, dessutom plusgrader och med det snabb snösmältning. Samtidigt varnar SMHI för översvämningsrisk i områden där snö och is som inte hunnit smälta kan hindra vatten från att rinna undan.

SMHI skriver på sin hemsida om norra Bohuslän och Dalsland att det är ”lite svårbedömt hur snabbt nederbörden övergår i regn och hur mycket som blir snö.”

Det blir också rejält blåsigt med mycket hårda vindbyar, enligt SMHI får man vid kusten räkna med stormbyar på mellan 23 och 28 meter per sekund.

Fler larm är vanligt

Räddningstjänsten har varit tungt belastad sedan tidigt måndag morgon med fallna träd, översvämmade vägar och vattenskadade hem. Värst drabbade är områden i Bohuslän, Ale och Kungälv.

– Vi är ute på en hel del händelser, främst i Bohuslän. Det är mycket brunnar och sådant som fryst och sen skapar det ett stopp och vi får översvämningar, säger Matts Gränsmark, ledningsbefäl på räddningstjänsten.

Västtrafik ställer in kollektivtrafik – värst i Bohuslän

Redan tidigt på måndagsmorgonen påverkas trafiken på flera håll. Enligt Västtrafik drabbas Bohuslän värst under morgonen, där omkring tio linjer i kollektivtrafiken ställts in.

I Bengtsfors meddelar kommunen att ”de flesta skolbussar är inställda” under måndagen. Även i Uddevalla, Färgelanda och på Orust uppger man att skolbussavgångar ställs in under måndagen.

Längs med kusten, från Strömstad ner till Göteborg, är gul varning utfärdad för högt vattenstånd. Allra högst väntas det bli runt Uddevalla och Stenungsund, enligt SMHI.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.