För tillfället kan inte Skaraborgs sjukhus utföra planerade ortopediska ingrepp där patienten måste ligga över en natt. Det stoppet har nu förlängts, det var SLA först med att rapportera.
– Att vi inte kan operera de som står i kö och väntar på en operation beror på att vi har en brist på sjuksköterskor, både inom operationsenheterna och att vi har en brist på sjuksköterskor som jobbar på vårdavdelningarna för att ta hand om de som opereras, säger Martin Takac, biträdande sjukhusdirektör på Skaraborgs sjukhus.
Ortopedklinikerna på samtliga sjukhus, Falköping, Skövde och Lidköping, är berörda.
– Akutkirurgi och cancerkirurgi går alltid först, de är inte påverkade. När vårt totala operationsutrymme är som det är behöver vi dra ner någonstans och då är det på den planerade kirurgin det sker, säger Martin Takac.
Tar inte emot alla
Neddragningar över sommaren är vanliga inom svensk sjukvård, men nu handlar det om något annat.
– Det är en vårdplatsbrist som är grundproblematiken. Den här situationen uppstod precis före sommaren, säger Martin Takac och fortsätter:
– Under sommaren är det generellt neddragningar av den planerade kirurgin, det inget unikt på något sätt. Sedan har vi eftersom vi vet att det blir färre vårdplatser nu i höst förberett oss genom att inte ta emot lika många patienter som vi önskat.
Äldre får vänta
Det är framför allt personer som behöver knä- och höftoperationer som blir lidande.
Handlar det då mest om äldre som vår vänta?
– Det är den patientkategorin, de som är äldre, som har problemen. Artros är ju en sjukdom som drabbar äldre, säger Martin Takac.
Bristen på vårdplatser på Skaraborgs sjukhus har SVT Nyheter Väst tidigare rapporterat om både i början på året och i sommar. I juni berättade Kristian Stjerna, läkarchef på ortopeden i Skövde, att läget var riktigt allvarligt.
– Vi harhamnat i ett läge där vi till exempel måste bedöma risken för attpatienter hinner bli morfinberoende i väntan på operation, sadehan då.