Magnus Haglund, rektor på gymnasiesärskolan Trekungagymnasiet är kritiskt till beslutat att lärare inte ska få äta skollunch med eleverna. Foto: SVT

Stopp för skolmat till lärare – rektorn: ”Tror inte det är sant”

Uppdaterad
Publicerad

Kungälvs kommun har beslutat att lärare, skolpersonal och andra kommunanställda inte längre ska kunna betala för skollunchen och sitta med och äta i skolmatsalen. Skälen uppges bland annat vara säkerhet och risk för sned konkurrens, men beslutet möts av hård kritik.

– Man tror inte att det är sant, säger Magnus Haglund, rektor på gymnasiesärskolan Trekungagymnasiet.

Det var Kungälvs-posten som var först med att berätta om Kungälvs kommuns beslut att dra in möjligheten för kommunanställda att köpa och äta skollunchen i matsalen.

Frågan har väckt starka reaktioner.

– Det är verkligen inte ett genomtänkt beslut, det kommer att få stora konsekvenser för miljön i matsalen, säger Magnus Haglund, rektor på gymnasiesärskolan Trekungagymnasiet.

I nuläget är det cirka 200 av skolpersonalen i kommunen som har möjlighet att betala 60 kronor för lunchen och sitta med eleverna i skolmatsalen, men det är i genomsnitt bara 30 procent som tar den möjligheten. Om dessa lärare försvinner kommer miljön att bli alltmer otrygg, tror Magnus Haglund.

– Vi har haft skolinspektionen här på besök som påpekat att skolmatsalen redan nu är en otrygg plats. Hur ska det då bli om ännu fler lärare försvinner från matsalen? säger han.

”Är ett lagkrav”

De nya reglerna införs bland annat på grund av konkurrenslagstiftning. Andra aktörer som säljer mat ska inte påverkas av att det går att köpa en billig lunch för 60 kronor i skolan.

– Det är också ett lagkrav att vi inte får ha en stadig överproduktion av måltider, säger Anna Vedin (M), utbildningsråd i Kungälv.

Hon säger också att det kan vara svårt att veta om obehöriga kommer in i skolan.

– Det finns en säkerhetsfråga, säger Anna Vedin (M).

Hon menar också att det är ganska få lärare som köper mat. Dessutom kommer de pedagogiska luncherna att fortsätta.

Stor besvikelse

Men enligt Magnus Haglund är det många som känner uppgivenhet och besvikelse.

– Om personalen inte kan sitta i matsalen, ska de då sitta i personalrummen? De rummen är inte förberedda för det och det är trångt redan som det är, säger han.

Kommunens beslut kommer att gälla från 1 oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.