Else-Marie Hallqvist, rektor på Nytorpsskolan i Hammarkullen. Foto: SVT

Stor oro för elever som skickas till hemlandet för uppfostran

Uppdaterad
Publicerad

Barn som skickas i väg på så kallade uppfostringsresor till föräldrarnas hemländer är enligt rektorer på skolor i Göteborg vanligt förekommande.

– Det är självklart mest synd om de elever som utsätts för det här, men det skapar också en oro bland andra elever och lärare, säger Sargon El Khouri, rektor på Gårdstensskolan, till SVT Nyheter Väst.

Det finns elever i Göteborg som varit ivägskickade i uppemot ett halvår på så kallade uppfostringsresor. Det vittnar flera rektorer om som SVT Nyheter Väst har pratat med och som P4 Göteborg var först med att rapportera om.

Orsaken till att vårdnadshavare skickar iväg sina barn till deras hemländer kan vara flera enligt Else-Marie Hallqvist, rektor på Nytorpsskolan i Hammarkullen. Bland annat kan det vara för att barnen hamnat i fel sällskap, i kriminalitet eller börjat använda droger.

– Det finns föräldrar som tycker att det inte är någon ordning i den svenska skolan och de kommer ofta från en skolkultur där det fortfarande är tillåtet med aga. Något de tycker är rätt och att det skapar lugn och ordning.

Enligt henne handlar det om en skolform som innebär att eleven kan bli slagen om han eller hon till exempel svarar fel på en fråga.

– Elever har berättat för mig att de tagit på sig dubbla klädesplagg för att inte få så ont när de blir slagna. Det här är jätteallvarligt. En del har behövt hjälp av kurator när de kommit hem igen.

Orosanmälningar

Både hon och andra rektorer som SVT Nyheter Väst pratat med har gjort ett flertal orosanmälningar till socialtjänsten när elever försvunnit från skolan eller när de misstänkt att någon är på väg att skickas till föräldrarnas hemländer.

– Majoriteten mår inte bra och är trasiga redan innan de skickas iväg till någon släkting. Jag vet fall där passen tagits ifrån dem och de varit förtvivlade och velat komma hem, säger Sargon El Khouri.

Försöker bygga upp förtroendet

Hur reagerar föräldrar på att ni från skolans sida gör orosanmälningar?

– En del blir jätteupprörda och tycker att vi inte ska göra det, men då förklarar vi med att vi följer skollagen. Vi säger också att socialtjänsten kan erbjuda stöd och hjälp för att stärka föräldraskapet, säger Else-Marie Hallqvist.

För att försöka stoppa det här arbetar skolan med att bygga upp förtroendet mellan skola, föräldrar och socialtjänst.

– Vi vill att de ska lita på att vi kan ge deras barn en bra utbildning så att de kommer att få jobb i framtiden, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.