”Vi kan inte satsa på fossila bränslen i en sådan akut tid som det är just nu” säger Sigrid Magnusdotter, talesperson för ”Folk mot fossilgas”. Foto: SVT

Stor polisinsats mot olaglig aktion mot naturgas

Uppdaterad
Publicerad

De vill stoppa den planerade utbyggnaden av naturgashamnen i Göteborg. Över 300 personer samlades under lördagen för att protestera.

– Vi befinner oss i en krissituation med klimatförändringar, säger Jennie Nyberg, talesperson för aktionen ”Folk mot fossilgas”.

Deltagare i protestaktionen ”Folk mot fossilgas” tillbringade natten i ett tältläger i Färjenäsparken på Hisingen i Göteborg för att på lördagen protestera mot planerna på utbyggnaden av naturgashamnen i Göteborg.

– Vi befinner oss i en krissituation med klimatförändringar och vi fortsätter ändå att bygga infrastruktur för fossila bränslen och det tänker inte vi acceptera, säger Jennie Nyberg, talesperson för ”Folk mot fossilgas”.

Hindrade lastbilar

Enligt polisen samlades runt 300 personer på tre olika platser i hamnen för att protestera. Enligt arrangörerna var de 400 personer på plats. Deras närvaro hindrade fordon från att köra in i hamnen via port 1.

– Tio lastbilar har fått vända, bekräftar polisens presstalesperson Christer Fuxborg.

Demonstranterna har ansökt om tillstånd för att demonstrera och i och med att de tar till civil olydnad, så är aktionen att betrakta som olaglig, enligt polisen.

– Det olagliga består i att de inte flyttar på sig och hindrar hamnen från att utföra arbetet fullt ut, säger Christer Fuxborg.

Kommer ni att ingripa?

– Än så länge är inskränkandet inte tillräckligt för att ingripa och upplösa detta, säger Christer Fuxborg.

”Vi kan inte satsa på fossila bränslen i en sådan akut tid som det är just nu” säger Sigrid Magnusdotter, talesperson för ”Folk mot fossilgas”. Foto: SVT

Varför har ni inte ansökt om tillstånd för er aktion?

– Vi har gjort ett antal lagliga demonstrationer inom klimatrörelsen, men det får inte lika stor uppmärksamhet. Civil olydnad har historiskt sett ofta varit en effektiv metod för att få en positiv samhällsförändring, säger Jennie Nyberg.

Vad vill ni uppnå med det här?

– Att bygga en ny fossilgasterminal i Göteborgs hamn är att bygga in Sverige i ytterligare beroende av fossila bränslen, det är oansvarigt. Vi vill skicka en stark signal att vi inte tänker acceptera det.

Swedegas, företaget, som ligger bakom planerna på en naturgasanläggning menar att protestaktionen inte påverkar deras fortsatta planer på en utbyggnad.

– Naturgasen är idag det renaste fossila bränslet som finns, man får bort stora utsläpp av svavel och koldioxid. Vår ambition är också att öka andelen biogas i de anläggningar som vi bygger, säger Peter Blomberg, affärsutvecklare på Swedegas.

.

Foto: SVT

Enligt Göteborgs hamn så påverkas inte verksamheten så mycket av lördagens aktion.

– Vi har haft en dialog med polisen och de aktörer som finns inne i hamnen under veckan som gått och informerat om att det skulle ske. De har då anpassat sin verksamhet därefter inför helgen, säger Stefan Strömberg, pressansvarig på Göteborgs hamn AB.

I nuläget finns inget datum för när den nya naturgasanläggningen ska stå färdig.

– Vi har arbetat med detta under en längre tid men har ännu inget investeringsbeslut på att bygga, säger Peter Blomberg, affärsutvecklare på Swedegas.

Naturgas/Fossilgas:

  • Naturgas är ett fossilt bränsle, vilket innebär att det i huvudsak består av nedbrytbart, organiskt material som ombildats till kolväten under mycket lång tid. Efter kol och olja är naturgas den tredje största lagrade bränsletillgången i världen. 
  • Naturgas består till största delen av metan och bildades för miljontals år sedan genom att organiskt material (växt- och djurdelar) bröts ned och omvandlades till kol, olja och naturgas.
  • Naturgas introducerades i Sverige 1985 och svarar i dag för omkring tre procent av energitillförseln i landet. Men i Skåne, Halland, Västra Götaland samt västra Jönköpings län står naturgasanvändningen för omkring 20 procent av energitillförseln.

Källa: Energimyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.