Det här är det viktigaste när det kommer till RS-viruset. Hör verksamhetschefen vid en barnklinik i klippet som ligger i botten av artikeln. Foto: Isabell Höjman/TT

Stor RS-spridning i Västra Götaland: ”Låt syskon stanna hemma”

Uppdaterad
Publicerad

Det pågår en omfattande smittspridning av RS-viruset i Västra Götalandsregionen. Regionen rekommenderar nu att familjer med barn som är yngre än sex månader även håller äldre syskon hemma från förskolan.

RS-viruset, som kan ge svår sjukdom framför allt hos små barn, slår just nu hårt mot många länder i Europa, däribland Sverige.

Västra Götalandsregionen beskriver läget som ”mycket ansträngt” med många barn som behöver sjukhusvård på grund av andningssvårigheter.

”Spädbarn smittas ofta av sina äldre syskon. För att minska risken för detta rekommenderar vi nu familjer med spädbarn att låta syskon stanna hemma från förskolan om det är möjligt och fungerar praktiskt”, säger smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg i ett pressmeddelande.

Kan ge svår sjukdom

Rekommendationen gäller över trettonhelgen, till och med den 8 januari. Utöver RS-viruset är trycket på vården högt även på grund av influensan och covid-19.

”RS-virus kan ge svår sjukdom och alla med små barn under sex månader behöver vara försiktiga, det gäller även deras syskon”, säger Thomas Wahlberg.

I klippet nedan förklarar Maria Ekelund, verksamhetschef vid barnkiliniken Ryhov, när du som förälder ska söka hjälp för ditt barn.

Fakta

RS-virus är en förkortning av respiratoriskt syncytievirus.

Viruset smittar lätt och de flesta blir sjuka någon gång före två års ålder.

Symptomen är ofta som en vanlig förkylning med snuva, täppt näsa, slembildning och feber. Efter några dagar kommer en besvärlig hosta.

De flesta äldre barn och vuxna blir lindrigt sjuka, men barn under sex månader kan få kraftigare symtom.

Yngre barn under två–tre månader och barn i vissa riskgrupper har större risk att bli allvarligt sjuka.

Sök vård om barnet är under tre månader och har feber, barnet har svårt att andas eller om barnet har svårt att amma, dricka eller äta.

Källa: 1177 Vårdguiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.