En bild på stängsel utanför en anstalt

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nicklas Svahn, sektionschef på Kriminalvårdens kapacitetssektion, berättar om den stora platsökningen. Foto: Pontus Lundahl/TT

Stor satsning på Brinkeberg – kan fyrdubbla fängelseplatser

Uppdaterad
Publicerad

Det råder platsbrist i svenska fängelser. Därför står Brinkebergsanstalten i Vänersborg inför en stor ombyggnad där platserna ökar från dagens 130 till 500.

Kriminalvården är i ett krisläge med allt för få fängelseplatser. De närmaste åren ska man öka antalet platser från dagens 9 000 till 27 000 för att möta behovet.

Fyrdubbling av platserna

I dag har Brinkebergsanstalten 130 platser men Kriminalvården vill nu öka den siffran, något som Ttela var först med att berätta.

– Det vi utreder är en etablering med 500 platser, säger Nicklas Svahn, sektionschef på Kriminalvårdens kapacitetssektion.

Intern i kriminalvårdens gröna kläder inne i en cell på en anstalt i Sverige

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har nu ett krisläge” – stabschefen vid Kriminalvården förklarar situationen med överfulla anstalter i Sverige. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.