Enligt en ny rapport som gjorts av SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten i Göteborg så har antalet stora fiskebåtar minskat med nästan en femtedel, vilket Bohusläningen var först att rapportera om.
Men antalet mindre fiskebåtar, mindre än 10 meter, ligger kvar på ungefär samma antal enligt rapporten.
– Det förvånade oss eftersom detta inte riktigt stämmer med bilden av att det är det småskaliga kustfisket som håller på att försvinna, säger Mikaela Bergenius, forskare vid institutionen för akvatiska resurser (SLU Aqua) i ett pressmeddelande.
Används inte aktivt
Men enligt Sveriges fiskares producentorganisation, SFPO, så stämmer det inte då de mindre fiskebåtarna inte används.
– Min uppfattning är att antalet små båtar kanske inte har minskat i antal, men att alltför många inte används aktivt. Ägarna fiskar in sina 1 000 kilo för att få behålla fiskelicensen. Sedan bara ligger de där, säger Peter Ronelöv Olsson, ordförande för SFPO, till Bohusläningen.
Anledning till minskningen med stora fiskebåtar är enligt rapporten både skrotningskampanjer och överlåtbara fiskerätter. Överlåtabara fiskerätter innebär att fiskare kan överlåta sin fiskekvot till till annan yrkesfiskare.
Mellan 5000 och 9000 ton slängs
Mellan 2008 och 2015 slängdes mer än 100 arter fisk och skaldjur över bord, i snitt 5700 till 9200 ton årligen, visar rapporten.
På västkusten är det mestadels bottentrålfiske efter havskräfta och fisk, samt räkfiske som slängts. Anledningen till att man kastar tillbaka fisk- och skaldjur är dels att det inte varit tillåtet att landa fångst som varit under minimimått, dels att vissa fångster överskridit ransonen.
2015 startades en infasning av landningskyldighet för att minska antalet kastad fisk och utveckla selektivt fiske.
Rapporten är tänkt som ett uppslagsverk för kust- och havsfiske och har sammanställt fisket mellan åren 2003 och 2015.