Foto: SVT

Stora sop-problem i Bovallstrand

Uppdaterad
Publicerad

Under sommarmånaderna fyrdubblas befolkningen i kustsamhällena i Bohuslän och det medför stora sop-problem på många håll. I Bovallstrand har dom fastboende tröttnat på att återvinningsstationen svämmar över så fort sommaren kommer.

När vi besöker återvinningsstationen i Bovallstrand är det nytömt och nystädat men några av de boende visar bilder på hur det sett ut tidigare i sommar med överfyllda containrar och mängder av skräp runt omkring.

– Tidigare i sommar har det varit bedrövligt. När containrarna är fulla ställer folk sina retursopor utanför.  Folk har till och med ställt hushållssopor här, trots att det inte är återvinningsstationens uppgift att  ta hand om dem,  säger Thor Andersson, som bor nära återvinningsstationen i Bovallstrand.

Tagna på sängen

Det är egentligen FTI , Svenska Förpacknings- och Tidningsinsamlingen AB, som ansvarar för återvinningsstationerna och som ska ta emot klagomål när de inte fungerar.

– Men även vi på Rambo AB, som sköter återvinningsstationerna på uppdrag av FTI, tar gärna emot synpunkter, säger Sofia Agertoft, informatör på Rambo AB.

På Rambo AB är man tagna på sängen av den ökande sopmängden. Man har utgått ifrån samma sopmängd som förra sommaren och tömmer enligt samma schema, men det har uppenbarligen inte räckt till.

Hög beläggning

– Vi är lite förvånade över den ökande mängden material i återvinningsgården i Bovallstrand, den har aldrig haft en så hög beläggning som den haft i sommar, säger Sofia Agertoft.

Hon tror att det kan bero på att tillgängligheten förbättrats i Bovallstrand i och med att återvinningsstationen flyttade upp till infarten söderifrån.

– Den kan också ses från vägen där många turister passerar och de kanske passar på att göra sig av med sitt skräp när de får syn på containrarna, säger Sofia Agertoft.

Befolkningen fyrdubblas

Under sommaren fyrdubblas befolkningen i kustsamhällena i Bohuslän och samtidigt växer sopbergen och återvinningsbehovet. Trots att  avfallsföretaget Rambo tömmer containrarna oftare på sommaren så blir det ibland överfullt på vissa ställen.

– Vi vet att gården i Bovallstrand har översvämmats av återvinningsmaterial, säger Sofia Agertoft.

– Våra egna chaufförer har rapporterat om att den måste tömmas oftare så vi har extratömt där.

Hon säger också att ibland har det varit svårt för återvinningsbilarna att komma fram till containrarna i Bovallstrand eftersom folk har parkerat sina bilar inne på området, trots att det är förbjudet.

Flera containrar behövs

– Resten av året fungerar återvinningen utmärkt men under sommarmånaderna gör den inte det, det skulle behövas fler containrar, säger Thor Andersson.

– Ja, fler containrar kan vara en lösning, säger Sofia Agertoft.

Hon hänvisar även till ett nytt insamlingssystem som redan införts i Lysekil kommun och som kan komma att införas i Tanum, Sotenäs och Munkedals kommuner. Det kallas Quatro Select och innebär att de boende sorterar återvinningsmaterialet hemma hos sig själva i stället för att köra det till närmaste återvinningsstation. Varje husägare har två soptunnor med fyra fack i varje, totalt åtta fack, och två olika typer av sopbilar kommer hem till kunderna och tömmer alla facken på plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.