Mannen i 50-årsåldern kopplas till penningtvättshärvan i Göteborg där huvudmannen misstänks ha dragit in en mängd yngre män i brottsligheten. Foto: SVT/Polisen

Storbedragare stämmer åklagare

Uppdaterad
Publicerad

En av landets mest ökända bedragare kopplades till den grova penningtvätthärvan i Biskopsgården under rättegången trots att han inte själv stod åtalad. Nu stämmer mannen de tre åklagarna och kräver 100.000 kronor i skadestånd för att han anser att han inte kommer få en rättvis utredning och rättegång.

– Det finns inget fog för stämningen, säger Jim Westerberg, som är en av åklagarna i penningtvätthärvan.

Det uppmärksammade penningtvättmålet, där 15 personer står åtalade, tog en oväntad vändning den första rättegångsdagen. Enligt åklagaren Jim Westerberg skulle mannen som är i 50-årsåldern som dömts för ett flertal grova bedrägerier gjort sig skyldig till samma brott igen.

LÄS MER: Det handlar rättegången om

Totalt ska han ha svindlat runt 64 miljoner kronor, bland annat genom att förmå olika företagare att investera stora summor i ett företag som han påstod höll på att utveckla en ny revolutionerande dataapp. Men appen ska aldrig ha funnits utan pengarna som kom in till storbedragaren slussades enligt åklagaren genast vidare till en rad olika personer som i sin tur förde pengarna vidare till andra som tog ut dem i kontanter.

Pengar till gängkriminella

Personerna som investerade i blufföretaget ska i vissa fall ha ruinerats fullständigt. Enligt Westberg har sedan storbedragaren skickat över fyra miljoner kronor till de gängkriminella som åtalades i Göteborg och där rättegången avslutades i slutet av förra veckan.

– Vi vet att han har gjort det men vi vet inte varför, sa åklagaren Jim Westerberg under rättegångens första dag.

LÄS MER: Storbedragare kopplas till penningtvättshärvan

Detta har fått mannen att stämma de tre åklagarna i penningtvätthärvan och begära ett skadestånd på 100.000 kronor. Genom sitt ombud menar mannen att hans rättigheter har kränkts då han omtalats som skyldig till grova bedrägerier, något han ännu inte åtalats för. Han har dessutom polisanmält åklagarna för tjänstefel.

– Det blir en förutfattad mening mot min klient. Det är anmärkningsvärt och han ju oskyldig tills en domstol visar på något annat, säger advokat Filip Savic som är mannens ombud.

Delgivits misstanke

Den 26 juni delgavs mannen misstanke om grovt bedrägeri. Utredningen om svindleriet på 64 miljoner kronor väntas gå till åtal under hösten enligt Jim Westerberg som anser att det inte finns fog för stämningen.

Bland annat för att han hänvisade till ett tidigare rättsfall från 2015 i Svea hovrätt under den första rättegångsdagen innan han påtalade den misstänkta brottsligheten.

– Det fallet handlar om en rättegång om anstiftan till mord och en person som kom med i processen utan att något ansvar prövades, säger Westberg. Det blev livstids fängelse för den som dömdes.

Advokat Filip Savic håller inte med Westbergs syn på saken.

– Vi har sett det men vi anser inte att det är jämförbart med vårt fall, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.