Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunen tänker sälja Rosa Huset i Skövde till Västerkulla som äger grannfastigheten där Petter Stordalen driver hotell. Foto: Adam Ihse/TT & SVT

Storbråk om K-märkta Rosa Huset i Skövde – säljs för att bli hotell

Uppdaterad
Publicerad

I Skövde har det blossat upp en strid om Rosa Huset – ett av stadens få bevarade hus från 1800-talet. Där drivs bland annat konstnärskurser för barn för unga. Men kommunen tänker sälja det för att bli hotell.

– Första känslan var bara...va?, säger Elsa Rehnlund som jobbar med konstkurser för barn och äldre.

I Rosa Huset finns Skövde konstskola, konstnärsateljéer, ett galleri, konserter på innergården och Kulturarbetarcentrum som har konstkurser för barn, unga och äldre.

– Den yngsta aktiva deltagaren har varit fyra år och den äldsta 101 år, konstaterar Elsa Rehnlund.

Kulturhistoriskt värde

Enligt Riksantikvarieämbetet har Rosa Huset och dess gårdshus ett mycket stort kulturhistoriskt värde. Det är en av få bevarade byggnader i Skövde från 1800-talet.

Huset är årsbarn med västra stambanan, från 1862, som för alltid skulle förändra staden. Särskilt värdefullt är det att huset är bevarat i ursprungligt skick, enligt riksantikvarieämbetet.

För dyrt att renovera

Kommunen menar att en renovering i egen regi skulle bli för dyr och drabba annan kulturverksamhet. Därför vill de sälja huset till fastighetsägaren Västerkulla som redan har en hotellfastighet vägg i vägg med Rosa Huset. Petter Stordalens hotellkedja hyr många fastigheter av Västerkulla, bland annat i Skövde. Kommunen har antagit en så kallad avsiktsförklaring om detta. Sedan kommer försäljningen upp till beslut i kommunfullmäktige om några månader.

– Rosa Huset vill vi ju vara kvar i, men det behöver restaureras, konstaterar Sophie Mårtensson från Kulturarbetscentrum som tycker att kommunen räknat på en alltför dyr renovering.

– Jag hoppas att huset ska kunna rustas upp till bruksstandard, men det behöver inte vara så överdrivet perfekt, säger Elsa Rehnlund.

Elsa Rehnlund och Sophie Mårtensson brinner för verksamheten i Rosa Huset och vill absolut inte flytta. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.