I mitten av augusti upptäcker anställda vid ett bolag i Skarvikshamnen i Göteborg att en stor cistern gått sönder och börjat läcka. I cisternen fanns kemikaliehaltigt vatten från fartyg som rengjort sina tankar från petroleumprodukter.
– Det här är en skandal. Jag blir förbannad för att man inte har tagit det här på allvar, säger en person SVT talat med.
Exakt hur mycket som läckt ut till marken är oklart. St1 Refinery AB, som använde tanken, bedömer att det rör sig om omkring 200 kubikmeter, alltså 200 000 liter.
– Det var 500 kubikmeter som läckte ut totalt, varav vi lyckades suga upp 300. Så det var 200 som läckte ut ur invallningen, säger Erica Samuelsson, kommunikationsansvarig på St1.
Högt innehåll av PFAS
SVT har tagit del av anteckningar från ett möte där det konstaterades att vattnet hade ”bland annat högt innehåll av PFAS”.
Läckan ska ha pågått under flera dagar och det förorenade vattnet ska ha nått dagvattenbrunnar i närheten av cisternen.
– Det är beklagligt, men vi har gjort de åtgärder som går att göra. Vi har tagit in experthjälp för att säkerställa att vi har gjort allt så skyndsamt som möjligt, säger Erica Samuelsson.
Drygt 200 meter från utsläppet ligger Göta älv.
– Det är klart att om det går ut i marken så sprids det. I vilken grad och i vilken utsträckning kan vi inte bedöma nu, säger Gunnar Edlund, enhetschef vid Länsstyrelsen Västra Götaland, som inlett en tillsyn.
Bolag i närheten av läckan larmade länsstyrelsen den 5 september om att ”förorenat vatten fortsatt rinner in på området” – alltså flera veckor efter att läckan upptäcktes.
– Det är uppgifter som jag inte har, så jag kan inte kommentera det, säger Erica Samuelsson.
Miljöbrott utreds efter utsläppet
Ett omfattande saneringsarbete har inletts, men även det har kantats av problem, då det ska ha läckt från reningsanläggningen.
Utsläppet utreds nu som misstänkt miljöbrott.
– Vi har lämnat in en polisanmälan i och med att det är ett så pass allvarligt utsläpp, säger Gunnar Edlund.
Länsstyrelsen har hemligstämplat handlingarna med hänvisning till förundersökningen.
– Utredningen är fortfarande i ett inledande skede och vi försöker få en bättre bild av vad som har skett och vilka föroreningar utsläppet har innehållit, säger Martin Elofsson, kammaråklagare vid Riksenheten för miljömål.