Katharina von Sydow, ordförande polisförbundet i Väst. Foto: SVT

Massivt missnöje inom polisen i Väst

Uppdaterad
Publicerad

Bara en procent av de polisanställda i Väst anser att de klarat sommaren bättre än vanligt. Polisförbundet menar att läget är allvarligt: ”Nu måste ledningen agera”.

Det är Novus som tillsammans med Polisförbundet har gjort en ny undersökning.

Resultaten är nedslående.

– Många poliser kände sig tröttkörda redan innan och var beredda på ännu en arbetsintensiv sommar. Men att så många upplevt en så hög arbetsbelastning är allvarligt och ett resultat av den polisbrist vi ser runt om i landet, säger Lena Nitz, polisförbundets ordförande.

Undersökningen, som genomförts inom Polisförbundet Väst, visar att sex av tio poliser upplever att sommarens schemaläggning innebar en högre arbetsbelastning än tidigare somrar.

Kräver ökade resurser

Enligt Katharina von Sydow, ordförande för polisförbundet i Väst har sommaren för de flesta poliser präglats av övertid.

– Vi är för få helt enkelt. Det blir alldeles för mycket övertid för våra medlemmar och det här sliter på dem, säger hon.

Enligt Katharina von Sydow riskerar ohälsan inom polisen att öka.

– Jag är oroad. Fler mår dåligt och allt fler vill lämna yrket, säger hon.

Enligt Katharina von Sydow måste politikerna nu fatta beslut om kraftigt ökade resurser till poliskåren, inte minst i form av nyanställningar.

Runt hälften i undersökningen anser att man i allmänhet klarat sommaren sämre än vanligt.

”Resursbrist”

Också polisens huvudskyddsombud har agerat. I ett mejl till Arbetsmiljöverket skiver man att ”bristerna i polisens arbetsmiljö på regional och nationell nivå är så allvarliga att de inte går att åtgärda på kort sikt”. I juli begärde ombudet att rikspolischefen skulle åtgärda resursbristen. Arbetsgivarens svar beskrivs som engagerat men otillräckligt. Skyddsombudet har nu skickat in den tidigare begäran till Arbetsmiljöverket för kännedom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.