Flera av föräldrarna vi träffar har säger att de röstat blått och att de generellt inte är emot friskolor. Men de har reagerat på att högermajoriteten i Härryda planerar att låta Skanska bygga en F-9-skola åt Internationella engelska skolan (IES) – precis intill två kommunala grundskolor.
De menar att trafiksituationen redan idag är kaosartad, men den främsta kritiken handlar om att det finns ett överskott på skolplatser. Som om fyra år kommer växa till 770 stycken i Mölnlycke om IES kommer dit, enligt förvaltningens beräkningar.
I en prognos skriver tjänstemännen att ”antalet barn och elever i kommunen inte motiverar ett behov av en ny skola inom överskådlig tid.”
– Man ser att det kommer att innebära besparingar och man har pratat om att lägga ner kommunala skolor för att betala för den nya skolan. Jag tycker inte det är bra, säger föräldern Johanna Axelsson.
Kostnaderna kvar för kommunens skolor
Om elever byter till friskolan får kommunen tomma platser – och de kostar pengar. Får de kommunala skolorna då mer pengar per elev från kommunen så måste friskolan ersättas med samma belopp. I klippet nedan förklarar vi hur det fungerar.
– Jag som skattebetalare tycker det är märkligt när det inte finns något behov, att man ändå ska driva på så hårt för att få igenom det. Någonstans måste ju underskottet tas ifrån, säger föräldern Niclas Björnfot.
”Efterfrågan finns”
Det finns inget behov av en ny skola?
– Vi ser ju att det finns behov eftersom efterfrågan på Internationella engelska skolan finns. Då gäller det att skapa de förutsättningarna, säger Per Vorberg (M), kommunstyrelsens ordförande.
Han är öppen för att lägga ner kommunala skolor om det behövs.
Hur tänker ni finansiera de tomma skolplatserna?
– Är det så att vi har mycket tomma lokaler så försöker vi anpassa oss och avveckla lokaler. Och så gör vi ramförstärkningar, mer pengar, säger han.
Förvaltningens prognos – skolplatser i Mölnlycke
Planerna för Internationella engelska skolan i Mölnlycke
- Just nu läggs sista handen vid detaljplanen för området
- Nästa steg är att sälja tomten till Skanska
- Det handlar då om en grusplan intill Furuhällsskolan och en liten del av det intilliggande skogsområdet
- Skanska ska sedan stå för byggkostnaderna och hyra ut den färdiga byggnaden till IES
- Kommunen betalar sedan en ersättning till IES, för varje elev från kommunen som blir antagen till IES
- Den nya skolan beräknas ha cirka 640 elever
- Detaljplanen har varit ute på samråd – och det kom in 350 synpunkter från privatpersoner, vilket är ovanligt mycket enligt planarkitekten