Smögenbryggan i Sotenäs kommun,

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Tror ni inte att det finns en risk att färre turister kommer hit då?” Hör svaret i klippet. Foto: Alfred Larsson/SVT

Styret i Sotenäs vill införa turistskatt – stor belastning för kommunen

Uppdaterad
Publicerad

Varje sommar mer än sexdubblas antalet boende här, och turismen blir en tung belastning på infrastruktur och service för Sotenäs kommun. Nu vill de styrande politikerna införa turistskatt.

Varannan av landets främsta turistkommuner är positiva till att införa någon form av beskattning för turister. Det visar en enkätundersökning från SVT Nyheter.

En av kommunerna som är positiva till turistskatt är Sotenäs kommun som har 9 000 helårsboende. Under turistsäsongen stiger den siffran till 60 000 – eller mer.

Turistskatt

Det är dyrt för kommunen att ge service under den tiden. Dessutom behöver kommunen bygga ett reningsverk för 60 000 personer trots att de klarar sig med ett för 10 000 personer.

– Jag hade velat att vi hade någon slags avgift, ungefär som de har i nedre delarna i Europa, säger Therése Mancini (S), kommunalråd i Sotenäs kommun.

Men riskerar inte en turistskatt leda till att det kommer färre turister hit?

– Det behöver det inte göra. Själv syftet med en turistskatt skulle vara att pengarna som kommer till kommunen från turisterna kan användas för samhällsservicen.

Oppositionen inte lika positiva

Men det är inte alla politiker i kommunen som är lika positiva.

– Turistskatt är ju en statlig fråga så de kan vi ju inte vi fatta beslut om i Sotenäs kommun, säger Mikael Sternemar (L), lokal gruppledare för partiet.

Pär Eriksson (C), ledamot i kommunstyrelsen i Sotenäs kommun, menar att de inte har tillräckligt med underlag för att ta ett sådant beslut.

– Vi vet inte vad vi tjänar på turismen eller hur mycket pengar vi förlorar på turismen. I det läget som vi har den kunskapen då är vi från Centern beredda att ha den diskussionen, säger Pär Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turistskatt

Mer i ämnet