• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Ett skepp med senapsgas sänks ner i havet. Foto: Arkivbilder

Stridsgasen har fått oväntat stor spridning i havet

Uppdaterad
Publicerad

Nya mätningar från Chalmers visar att den senapsgas som dumpats utanför västkusten efter andra världskriget har fått större spridning än väntat.

Efter andra världskriget valde de allierade att sänka skepp med kemiska stridsmedel ombord ner till havets botten, det handlade om stora mängder i både Östersjön och Skagerrak. Det var bland annat senapsgas som dumpades. Enligt nya mätningar från Chalmers tekniska högskola så har senapsgasen utanför Måseskär nordväst om Göteborg fått oväntat stor spridning.

– Senapsgasen finns inte bara där vi tror att den finns, utan vi har funnit spår av den längre ifrån. Det innebär att den sprids. Det kan hänga ihop med att man har trålat och virvlat upp sediment och på det sättet sprids den till andra områden, säger Ingela Dahllöf, professor och ekotoxikolog vid Göteborgs universitet, en av de ansvariga för mätningarna.

Hur oroande är det här?

– Det är aldrig bra att det finns miljögifter i haven naturligtvis. Man vet inte så värst mycket om effekterna på de marina organismerna där, men det är naturligtvis värre för fiskare när de för upp det med sina redskap. Det är naturligtvis en risk.

Har ni diskuterar om hur de tänkte när skeppen sänktes?

– Man tänkte nog som man gjorde på den tiden, vi pratar om 40- och 50-talet. Havet är djupt och långt borta och där ligger det säkert i tryggt förvarat i lång tid framåt. I dag vet vi bättre. Oavsett vad vi släpper ut och nästan oavsett var vi släpper ut det så hamnar allt i havet och det kan ha effekter, säger Ingela Dahllöf.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.