En person i kostym står vid en mikrofon med en blå bakgrund prydd av den svenska flaggan och EU-flaggan. Situationen tyder på en presskonferens eller officiellt uttalande.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Gunnar Strömmer (M), justitieminister, berätta om den nya strategin. Foto: Lars Schröder/TT

Strömmer: Framgångsmetoder från Glasgows metod mot gängvåld med i ny strategi

Uppdaterad
Publicerad

Glasgow och Skottland lyckades bryta en långvarig våldsspiral som plågade landet i decennier – en utveckling som på senare tid också nått Sverige. Men vad kan Sverige egentligen lära av deras metod?
– Ingen kan vara nöjd med utfallet som vi har i dag, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).

Jämfört med Europa i stort, ligger Sverige på en högre nivå gällande dödligt våld mot unga män, enligt Brottsförebyggande rådets statistik. Och de senaste åren har Sverige även sett en ökning av skjutningar och sprängningar som en del av våldet i kriminella nätverk.

Regeringen har sedan den tillträdde haft som uttalat mål att lägga om den svenska kriminalpolitiken, och det senaste året har polisen bland annat fått befogenheter att beslagta egendom utan konkret brottsmisstanke.

Glasgow och gängvåldet

Och enligt ett nytt lagförslag från Tidöpartierna ska kommuner, regioner och myndigheter inte längre behöva ansöka om tillstånd för att bedriva kameraövervakning.

Glasgow satsade på våldspreventiva metoder

Tidigare i år presenterade regeringen en nationell strategi, ”Barriärer mot brott”, där sociala brottsförebyggande insatser för att bland annat motverka att barn och unga involveras i kriminella nätverk står i fokus. En strategi som hämtat inspiration från länder och städer där våldspreventiva åtgärder rönt framgångar, däribland Glasgow, vars metoder SVT berättat om i flera inslag.

– Allt ifrån vikten av att mobilisera brett mellan olika aktörer i samhället men även vikten av att dela information mellan dessa finns med, säger justitieminister Gunnar Strömmer.

Se mer om vad justitieministern säger om Glasgowmodellen i videoklippet ovan.

En delad bild som visar två scener. Den vänstra delen visar två personer som står på en gatuinteraktion i Glasgow, den ena i en svart kappa och den andra i en brun jacka och hatt. Den högra delen visar en person som sitter i skugga, gestikulerande med handen och klädd i en mörk blazer, med en ljus blus under. Båda scenerna skapar en känsla av diskussion och interaktion.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De stoppade gängvåldet i Glasgow – hör dem berätta sina metoder och vad Sverige kan lära. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Glasgow och gängvåldet

Mer i ämnet