Nya larmet från Strömstad: Tvärstopp för gränshandeln inför jul

Uppdaterad
Publicerad

De strikta norska inresereglerna har inneburit ett närmast totalstopp för gränshandeln. Flera butiksägare menar att de tappade 80 procent av kunderna över en natt.

– I Norge är man rädd för importsmitta men den kommer inte härifrån, säger Heidi Caroline Nyström, ordförande i köpmannaföreningen.

Se när butiksbiträdet Cecilia Nilsson står med en tom butik – mitt i julhandeln

Strömstad har drabbats hård av coronapandemin eftersom gränsen till Norge under långa perioder i praktiken varit helt stängd. Men stegvis har restriktionerna lättat och de norska kunder har börjat hitta tillbaka till Strömstad.

Handlarna såg fram emot julhandeln som skulle betyda än mer i år efter en nästa två år lång pandemi. Men nu står man inför en ny tuff situation sedan Norge skärpt sina inresekrav.

”Det här är inte roligt”

Flera handlare berättar för SVT hur de skärpta inresekraven för norrmän, som varit på besök i Sverige, i princip innebär ett totalstopp i julhandeln.

– Det är illa eftersom många är optimistiska inför julhandel och börja fylla lagren. Det här är inte roligt, säger Heidi Caroline Nyström, ordförande i köpmannaföreningen.

Flera handlare uttrycker också en frustration över att Norge skärper sina inresekrav från Sverige, när man upplever att smittspridningen just nu är högre i grannlandet.

Kritisk till strikta regler

Fortfarande hoppas man fortfarande på att politiker i Norge ska ändra de strikta reglerna.

– Norge är rädd för importsmitta men den kommer inte härifrån. Det kanske borde vara enklare att korsa gränsen här än när man kommer från Sydafrika, säger Heidi Caroline Nyström.

Känns det orättvist?

– Ja, faktiskt. Man drar alla i hela världen över en kam medan man är rädd för importsmitta. Kanske det borde ha varit motsatt?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.