Studien är gjord av bland annat Torun Österberg, docent i socialt arbete vid Göteborgs universitet. Foto: TT/Göteborgs univeristet

Var tredje nyanländ över 40 år får inte jobb

Uppdaterad
Publicerad

Var tredje person som invandrar till Sverige och är över 40 år får inte jobb. Forskarna på Göteborgs universitet som står bakom studien hoppas att det ska bli en väckarklocka för svenska politiker.

– Det är överraskande resultat, säger Björn Gustafsson, professor i socialt arbete vid Göteborgs universitet.

Det är för första gången som som forskare i Sverige har undersökt vilken betydelse ålder vid migration har för att komma in på arbetsmarknaden. Och studien som är gjord av tre forskare vid Göteborgs universitet visar på betydande problem för äldre invandrade personer.

− Den gängse bilden tycks vara att migranter är unga personer men en växande andel är faktiskt över 40 beroende på världsläget, säger Torun Österberg, docent i socialt arbete.

Berättade om utsatthet

Artikeln tog sin början när doktoranden Hanna Mac Innes gjorde intervjuer med pensionerade migranter.

– Många av dem berättade att de aldrig börjat jobba och det blir en grupp som hamnar i social och ekonomiskt utsatthet. Vi såg då att ingen hade fokuserat på att hur gammal man var när man kom och hur det senare gått med ett arbete, säger Östberg.

Tillsammans med Björn Gustafsson har de studerat gått för vuxna från låg- och medelinkomstländer som kom till Sverige 1990, 1994, 1998 och 2004. Under en 20-årsperiod har de sedan följt de tusentals människor som ingår i studien.

Svårt med jobb

Resultatet visar att stora delar av de över 40 år har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. Även att de har en låg konsumtion och att deras pension blir lägre.

– Jag tror att man måste se över de insatser som görs för det här är en viktig grupp att fokusera på. Vi vet att åldersdiskriminering finns på arbetsmarknaden men det blir än mer tydligt i den här gruppen, säger Östberg.

Läs mer: Utrikesfödda kvinnor har svårast att få jobb

Av de personer som som ingick i studien hade 30 procent aldrig börjat jobba. För de mellan 45 och 45 år var siffran 45 procent och för de mellan 50 och 54 år stod 60 procent utanför arbetsmarknaden.

– Resultatet av studien väcker frågan om de etableringsinsatser som idag erbjuds behöver anpassas bättre för den här gruppen, säger Hanna Mac Innes, doktorand i socialt arbete vid Göteborgs universitet.

Bäst gick det har det gått för som antingen kommit före 35- till 40-årsåldern, bott i Stockholmsregionen eller haft en svensk partner redan när de invandrade. Enligt studien är sannolikheten att hitta ett arbete förhållandevis hög under de första åren. Men det minskar sedan och efter tio år utanför visar undersökningen att chansen till jobb är mycket liten.

Väckarklocka för politiker

De tre forskarna som står bakom studien hoppas att resultatet ska bli en tankeställare för svenska politiker eftersom sysselsättningsklyftan mellan invandrade och svenskfödda större än i andra rika länder.

− Vi hoppas också att den starka ålderseffekten som uppvisats i studien blir en väckarklocka på policynivå inför utformningen av framtida etableringsinsatser, säger Hanna Mac Innes.             

Det förvånar även forskarna att ingen tidigare har tittat på hur det har gått med arbete för personer som var över 40 år när de kom till Sverige.

− Det är som att man tror att detta redan är gjort men tidigare studier har endast undersökt sambandet mellan arbetsintegration och antal år i det nya landet, säger Torun Österberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.