Bjarne Pettersson säger att samarbeten mellan kommuner och näringsliv ofta givit upphov till långdragna konflikter. Foto: SVT

Svår balansgång för kommuner som vill satsa

Uppdaterad
Publicerad

Samarbeten mellan kommuner och näringsliv är en vanlig källa till konflikter. Bjarne Pettersson på Västsvenska handelskammaren i Skövde menar att kommuner ofta ställs inför tuffa val.

Bjarne Pettersson är regionchef för Skaraborg och Fyrbodal vid Västsvenska handelskammaren och har följt bråket kring satsningen på Billingen.

– I grund och botten handlar det om att Billingehus är väldigt viktigt för Skövdeborna och det skapar mycket känslor. Man ska inte sticka under stol med att det även handlar om personkonflikter på olika håll och om hur kommunen gör affärer. Men som den här affären är utformad är det ju hotellet och inte kommunen som tar den ekonomiska risken.

Val i Väst

Genom åren har Bjarne Pettersson stött på många exempel där olika typer av samarbeten mellan kommuner och näringsliv gett upphov till långdragna konflikter.

– Det spelar ingen roll om man ska bygga hus och ha restaurang eller bygga badhus och ha ett gym. Risken finns alltid att någon känner sig förfördelad.

Svårt att ta ansvar för alla

– Att driva en kommun är svårt. Man ska ta ansvar för alla. Och man lockas ibland att investera i något som man tror är arbetstillfällen, och då börjar det bli fel. Kommunen ska stå för förutsättningar för arbetstillfällen, inte själva skapa dem.

Samtidigt menar Bjarne Pettersson att gränsen är hårfin för när en satsning börjar handla om mer än om att skapa förutsättningar.

– Det finns stora satsningar som man kan kalla för infrastruktur, som vägar till exempel. En kongresshall kan vara infrastruktur. Ett badhus kan vara det. Var gränsen för de här satsningarna går är svårt att hantera. Det är många som tycker till och så ska man göra det som är det bästa på väldigt lång sikt, och det är inte alltid som kommunerna lyckas med det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Väst

Mer i ämnet