• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Tomas Stakeberg Jansson tror på samarbete mellan polisen och kommunen för att förebygga brott. Foto: Polisen/TT

Svensk samarbetsmodell ska skapa trygga samhällen

Uppdaterad
Publicerad

Företagare, ideella krafter, fastighetsägare och kommuner ska samarbeta för att förhindra brott. Det är viktigt att fokusera på gärningspersonerna, men även att förändra situationerna som tillåter att brott begås. Idag presenteras flera förslag på hur det svenska samhället ska bli tryggare.

Stölder, bostadsinbrott och försäljning av narkotika hör till så kallade livskvalitetsbrott, som får människor att känna sig otrygga. I snart ett år har Trygghetskommissionen arbetat med att hitta sätt att förebygga den här typen av brott. Man har bland annat haft kontakt med svenska kommuner, försäkringsbolag och bostadsbolag, men lärt sig av New York och Amsterdams erfarenheter.

Krävs mer än fler poliser

Det är inte enbart fler poliser som krävs för att skapa trygghet, enligt kommissionens rapport. Istället för att fokusera helt på gärningspersonerna går det att förändra situationerna då brott begås. Här kan kommunen bidra, genom att skapa offentliga mötesplatser där människor vill vara, och som därmed blir tryggare. Fastighetsägare kan ta ansvar för vad som händer i lokalerna, och företagare kan påverka sina öppettider för att skapa ett levande område vid olika tider på dygnet.

Tomas Stakeberg Jansson som är närpolisområdeschef i Borås är positiv till Trygghetskommissionens förslag.

– Det här är helt i linje med vad jag predikar, säger han.

Kartlagt mopedtrafik

Sedan ett drygt år tillbaka har polisen ett nära samarbete med flera kommuner i Sjuhärad. Tillsammans skapar man lägesbilder och jobbar för att försvåra brottslig verksamhet. Bland annat har man satt upp bommar och farthinder för mopeder i vissa områden.

– Vi vet att narkotikatrafik ofta sker med mopeder som sticker iväg. Med hjälp av gatuförvaltningen har vi kunnat kartlägga mopedtrafiken och öka tryggheten,  säger Tomas Stakeberg Jansson.

Två särskilt utsatta områden

I Borås klassas områdena Hässleholmen/Hulta och Norrby som särskilt utsatta. Men situationen har förbättrats sedan förra årets mätning, enligt polisen.

– Målet är att vi är borta från listan över särskilt utsatta områden, kanske inte till nästa mätning men till den efter det. Vi vet att människor har upplevt förändring i områdena, det har vi fått höra på våra medborgarmöten.

Trygghet en upplevelse

Trygghetskommissionen vill se mer forskning om hur brottsförebyggande arbete faktiskt fungerar. Tomas Stakeberg Jansson välkomnar förslaget, och säger att det är svårt att mäta tryggheten i ett område.

– Det vi vet idag är att några av de som känner sig mest otrygga är de som bor i villaområden där det kanske sker ett enstaka inbrott någon gång. Här lever man i en sorts Emil i Lönneberga-idyll, som fullständigt krossas när ett brott begås. Är man mer van vid att brott sker i närheten är det lättare att förstå att risken ändå är liten för att man själv drabbas.

Här är de utsatta områdena i Väst

Särskilt utsatta områden:

  • Bergsjön, Göteborg
  • Biskopsgården, Göteborg
  • Gårdsten, Göteborg
  • Hammarkullen, Göteborg
  • Hjällbo, Göteborg
  • Lövgärdet, Göteborg
  • Tynnered/Grevgården/Opaltorget, V Frölunda
  • Hässleholmen/Hulta, Borås
  • Norrby, Borås

Utsatta områden:

  • Hisings Backa, Göteborg
  • Rannebergen, Göteborg
  • Kronogården/Lextorp, Trollhättan

Enligt polisens rapport från oktober förra året klassas nio områden i väst som särskilt utsatta och tre som utsatta. Ett särskilt utsatt område ”kännetecknas av en social problematik och kriminell närvaro som lett till en utbredd obenägenhet att delta i rättsprocessen och svårigheter för polisen att fullgöra sitt uppdrag. Läget anses vara akut.”

Ett utsatt område ”är geografiskt avgränsat och karaktäriseras av en låg socioekonomisk status där de kriminella har en inverkan på lokalsamhället. Inverkan är snarare knutet till den sociala kontexten i området än de kriminellas utstuderade vilja att ta makten och kontrollera lokalsamhället. Läget anses allvarligt.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.