4-åriga Nawal (till höger) och hennes 1-åriga lillasyster Sila och deras mamma har omkommit i de israeliska bombningarna i Gaza Foto: privat

Barn från Sverige har dött i bombning av Gaza

Uppdaterad
Publicerad

4-åriga Nawal från Göteborg, hennes 1-åriga lillasyster Sila och derasmamma har omkommit i de israeliska bombningarna i Gaza. Det sägerbarnens farbror till SVT Nyheter.

Fyraåriga Nawal är den första kända svenska medborgaren som ska ha dödats sedan konflikten bröt ut i helgen. Något som den svensk-arabiska sajten Alkompis var först med att berätta.

Enligt farbrodern, som befinner sig i Sverige, dödades de i israeliska bombningar av Gaza under måndagen.

Krig mellan Israel och Hamas

– Det är som att det är mina barn, som att det är min dotter, de tog halva mitt hjärta, säger Mahmoud, farbror till barnen.

Var på besök i Gaza

Enligt farbrodern skulle mamman ansöka om svenskt medborgarskap tillsammans med den yngsta dottern. Pappan bor i Göteborg sedan tidigare och en minnesstund kommer att hållas i Angereds moské på tisdagen.

Enligt familjen var de i Gaza på besök när Hamas attacker mot Israel inleddes. Sedan dess har Israel svarat med kraftig beskjutning av områden i palestinska Gaza.

UD: Känner till uppgifterna

Det svenska Utrikesdepartementet, UD, kan inte bekräfta uppgifterna men säger att de känner till ”uppgifterna om att personer med koppling till Sverige har omkommit i Gaza”.

UD skriver att deras rutin när det kommer till dödsfall i utlandet kräver att dödsfallet kan bekräftas av lokala myndigheter.

”I nuvarande situation är detta mycket komplicerat. UD står i kontakt med anhöriga.”, skriver UD.

En man står framför flera andra män och pratar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet