Åklagare Helene Gestrin åtalar två svenskar för brott mot gravfriden, efter dykningar vid Estonias vrak. Foto: Thomas Carlgren, Gränsbevakningen

Två svenskar åtalas för att ha kränkt gravfriden på Estonia

Uppdaterad
Publicerad

Två svenska medborgare åtalas vid Göteborgs tingsätt, misstänkta för att ha kränkt gravfriden vid Estonia. Det blir första gången den särskilda lagstiftning som rör Estonia prövas. ”Nu får rätten bestämma hur det som har hänt ska bedömas juridiskt”, säger kammaråklagare Helene Gestrin vid internationella åklagarkammaren i Göteborg.

Den stora knäckfrågan blir om svensk lag väger tyngre än det faktum att verksamheten skedde på internationellt vatten och från en tyskflaggad båt.

M/S Estonia förliste i Östersjön den 28 september 1994 och 852 människor omkom. Hon var på väg från Tallinn till Stockholm.

Dokumentär

De båda åtalade svenskarna, varav en kommer från Västsverige, ingick förra året i ett internationellt filmteam som jobbade på en dokumentär om Estonia. I september skickades en dykrobot ner för att filma vraket, som blev gravplats för de människor som följde fartyget ner i djupet.

Sedan tidigare finns en speciallag för att skydda Estonia. Lagen bygger på ett avtal mellan flera av Östersjöstaterna. Lagen har ratificerats av Sverige, Estland och Finland – men inte av Tyskland, och fartyget med dykroboten är tyskflaggat.

Förbjudet

Lagen om gravfrid gör det förbjudet att dyka i närheten, och om man döms för brottet riskerar man fängelse upp till två år eller böter

Nu vill åklagaren pröva lagen.

– Gravfriden vid Estonia har blivit kränkt av händelsen, hävdar hon.

I klippet nedan hör du en kaptens berättelse från natten då Estonia förliste:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.