Kristoffer Fredén framför övning i krigssjukvård med patient och vårdare på brits i källarlokal

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Kristoffer Fredén, chef för Sjukvårdsskolan på K3, berätta mer om övningen i krigssjukvård tillsammans med Nato-landet Lettland. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Svenskt system för krigssjukvård vid fronten till Nato-landet Lettland

Publicerad

Personal från Nato-landet Lettlands försvarsmakt utbildas just nu av Sjukvårdsskolan på K 3 i Karlsborg. Det handlar om ett lättrörligt system för avancerad sjukvård vid fronten som K3 tagit fram. Lettland inför nu systemet som fått internationell uppmärksamhet.

– Den här kursen är väldigt värdefull för oss. Det är också lätt att samarbeta för vi märker vi att vi tänker på samma sätt som de nordiska länderna, säger Nordmunds Vaivads, som är högste ansvarige för sjukvårdsfrågor i det lettiska försvaret.

Sjukvårdsskolan på K 3:s koncept är svåra kirurgiska ingrepp kan göras i mycket enkla miljöer nära fronten. Det har använts av Sverige i Afghanistan och Mali.

Kan rymmas i källaren

Att bygga upp ett fältsjukhus är en stor apparat, svår att genomföra nära fronten. Bland annat för risken att bli anfallen. Med det svenska konceptet kan operationssalar inrymmas i källaren på ett vanligt hus utan att väcka uppmärksamhet.

Enheterna är helt självförsörjande på elaggregat till värme, belysning och medicinteknisk utrustning.

– Vi lär ut hur alla delar i systemet sätts upp och används. Deltagarna ska nå en sådan nivå att de sedan kan lära ut det till andra, säger Kristoffer Fredén, chef för Sjukvårdskolan på K3.

Kan ta hand om skador vid fronten

I enheterna arbetar kirurger, narkosläkare, narkossjuksköterskor och sjukvårdare. Totalt är 23 personer här från Lettland för utbildningen. Förutom lätt kirurgisk grupp finns något som kallas lätt traumagrupp.

Den senare kan ta hand om skador vid fronten men inte utföra operationer. Båda typerna kan lätt följa med förbanden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.