• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Sveriges äldsta bok tillbaka i Skara domkyrka

Uppdaterad
Publicerad

I helgen flyttas vad som ofta kallas ”Sveriges äldsta bok”, Skaramissalet, för första gången sedan medeltiden tillbaka till Skara domkyrka. I helgen står den i centrum för en rad aktiviteter i Skara, bland annat söndagens högmässa.

Det är en unik bok – en gudstjänstordning från 1100-talet.

– Den har ju mest legat i sin monter så det ska bli väldigt kul att den kommer till användning, säger Alexandra Tengelin Nyström, bibliotekarie på Stifts- och landsbiblioteket i Skara.

Togs ur bruk

Skaramissalet är en handskrift, troligen från 1150-talet och därmed samtida med invigningen av Skara domkyrka. Kanske användes den i domkyrkan redan vid invigningen. Men redan på 1200-talet började den anses lite förlegad och det gjordes strykningar och ändringar.

Med tiden togs den ur bruk och hamnade i kyrkans bibliotek. Det var biskop Åke Bonnier i Skara som hade idén att väcka den ur sin montersömn.

– Jag blir starkt berörd och ser framför mig att den har legat på ett altare på den platsen dit den ska föras, säger biskop Åke Bonnier.

Föredrag och sång

Skaramissalet har överlevt pandemier, danska härjningar och stadsbränder. Den blev med tiden uppdelad i två band som förvarats på Stifts- och landsbiblioteket och på Västergötlands museum, båda i Skara.

Det blir i helgen också många föredrag och det bjuds på gregoriansk sång. Programpunkterna genomförs fysiskt i Skara med begränsat antal deltagare på grund av pandemin. Men allt kommer att kunna följas digitalt genom livestreaming på webben.

Skaramissalet

  • Skaramissalet är en katolsk mässbok skriven på latin. Den innehåller både sång- och textpartier för att kunna genomföra en hel högmässa. Forskare vid Lunds universitet har fastställt att bokens sidor är från 1150, det vill säga från den tiden då Skara domkyrka invigdes. En teori är att missalet tillverkades till invigningen av domkyrkan.
  • Boken kan ha tillverkats i Frankrike eller i England eller Norge. Själva handskrivandet bedöms ha gjorts i Skandinavien, kanske i ett norskt kloster.
  • Missalet var ursprungligen bunden i en enda volym. På 1300-talet eller 1400-talet delades den dock upp i två volymer, varav ena delen idag normalt förvaras i Skara stifts- och landsbibliotek och den andra delen i Västergötlands museum i Skara.

Källa: Wikipedia.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.