Joar Nilsson står framför en en man som lägger stråtak.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Utan utbildningen riskerar vi bli ett utdöende skrå”, menar Joar Nilsson, ordförande i Sveriges Stråtaktäckarförening. Foto: Lars Wiklund/SVT

Sveriges första yrkeshögskoleutbildning för stråtakläggare i Mariestad

Publicerad

Behovet är stort, men stråtakläggarna få och medelåldern hög. Kunskapen att lägga stråtak riskerar att falla i glömska. För att försöka råda bot på detta startar nu Sveriges första yrkeshögskoleutbildning för stråtakläggare i Mariestad. Ett framtidsyrke, enligt initiativtagaren Joar Nilsson.

Det finns många eftersatta stråtak på hembygdsgårdar och museer som kräver omläggning. Dessutom har de som av miljöskäl vill använda en gammal teknik i nyproduktion svårt att få hjälp.

– Det är ett skriande behov och utan den här utbildningen kan vi vara ett döende skrå, säger Joar Nilsson.

Vill se fler stråtak

Joar Nilsson är ordförande i Svenska stråtaktäckarföreningen och initiativtagare till yrkeshögskoleutbildningen – en tvåårig linje med tolv platser.

Vad hoppas ni att utbildningen ska medföra?

– Att vi ser många fler tak som läggs med strå och självklart att vi kan förvalta den kunskapstradition av historiska tekniker som vi har i det här landet, säger Joar Nilsson.

Ett framtidsyrke

Han menar även att materialet har en stor potential inom nyproduktion i den klimatomställning som samhället står inför.

– Vi kan se utvecklingen i de länder som ligger före oss. Nederländerna bygger 2 000 nya hus varje år med stråtak och de har 1 000 taktäckare. Och i Danmark är över 1 procent stråtak. Det finns en jätteframtid i det här, säger Joar Nilsson.

Stråtak

Stråtak har funnits i tusentals år. Under 1700 och 1800-talet använde man mest råghalm i Sverige. Efter inträdet av skördetröskan har det flesta taken försvunnit. Idag täcks några stråtak med halm men flertalet med vass, som är varaktigare än halm. (Källa: Sveriges Stråtäckarförening).

Stråtaktäckarutbildningen

Stråtaktäckarutbildningen är en Yrkeshögskoleutbildningen i Mariestad. Den är studiemedelsberättigad, tvåårig och har tolv platser. Utbildningen är utformad i samarbete mellan DaCapo Mariestad, Hantverkslaboratoriet vid Göteborgs universitet och Stråtaktäckarföreningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.