Syrepump i Byfjorden ger hopp för Östersjön

Uppdaterad
Publicerad

Ett försök att ge havsbotten nytt syre med vatten som pumpas ner från ytan har gett lyckat resultat i Byfjorden utanför Uddevalla.

Syrefattiga bottnar, utan liv, anses vara ett av havens största miljöproblem. I Byfjorden utanför Uddevalla har forskare testat att pumpa syrerikt vatten från ytan till 35 meters djup, där det skjuts ut i kraftiga strålar. Det syrerika vattnet stiger sedan uppåt och blandar sig med syrefattigt på vägen.

Försöket inleddes i oktober och har börjat bra.

-Vi fick ett vattenbyte i Byfjorden i november som påskyndats av våra pumpar, säger Anders Stigebrandt, professor i oceanografi vid Göteborgs universitet, till Bohusläningen.

-Vi bedömer att vi funnit en metod som kan återställa livet på djupt vatten, säger Stigebrandt.

Framgången ger hopp om att samma teknik, i betydligt större skala, kan användas till exempel i Östersjön. Men i så fall måste energin till pumparna komma från vind- eller vågkraft.

-Och det behövs 100 pumpar som är 100 gånger så stora som den i Byfjorden. Vi talar om ett miljardprojekt, framhåller Anders Stigebrandt.

Försöket i Byfjorden görs med stöd av Naturvårdsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.