Forskarna vill att allmänheten fotograferar sälar längs Sveriges kuster och också skickar in bilden till dem.
– När sälarna mår bra indikerar det att även ekosystemet mår bra. Det är därför vi studerar sälarna och det är här bilderna kommer in, säger Daire Carroll.
Hur ska man tänka när man tar bilden?
– Varje säl har ett unikt pälsmönster som fungerar på samma sätt som våra fingeravtryck. Det räcker med en bild på huvudet, gärna från sidan, och halsen för att vi ska kunna identifiera individer med hjälp av ett datorprogram.
Ovanlig upptäckt
Förra sommaren var första gången som forskarna uppmanade allmänheten att fotografera sälar och skicka in bilderna. Det ledde till en ovanlig upptäckt.
– Då fick vi rapporter om knubbsälskut som var född i början av maj. Knubbsälen får normalt sina kutar i juni månad. Att kutar föds tidigare på året kan vara en effekt av klimatförändringarna och det ska vi titta vidare på nu, säger Daire Carroll.
Det här är Sälfie ID:
Sälfie ID är ett medborgarforskningsprojekt som drivs av forskare vid Göteborgs universitet. Syftet är att samla in fotografier av svenska sälar vid kusten och ute på vattnet. Dessa fotografier kommer att användas som viktig data i forskning för att förstå mer om sälarnas ekologi, exempelvis hur sälar rör sig och vilken inverkan mänskliga aktiviteter har på deras beteende.
Här kan man ladda upp bilder på sälen.
Källa: Göteborgs universitet.