Landvetters flygplats och två kvinnor från teamet som ska hindra resor till tvångsäktenskap.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med flygplatsteamet som ska hindra att barn förs iväg för tvångsgifte. Foto: Dalmar Namazi/SVT

Team på Landvetter ska förebygga barn- och tvångsäktenskap

Uppdaterad
Publicerad

För andra sommarlovsstarten i rad finns ett team från kommunen och gränspolisen på Landvetter flygplats för att förhindra att barn och unga förs utomlands för barn- eller tvångsäktenskap eller könsstympning. Hittills har dock inga fall upptäckts.

– Detta är en förebyggande insats och då är det alltid svårt att mäta resultatet, säger Lina Lycke på Regionalt stödcentrum heder.

Starta klippet ovan för att se teamet från Insats Focus prata med resenärer på Landvetter flygplats.

Vid två tillfällen under den första sommarlovsveckan har Insats Focus funnits på plats i avgångshallen och uppe vid gaterna på Landvetter flygplats. SVT Nyheter följde med när teamet iklädda gula västar gick fram och pratade med resenärer. 

– Håll ögonen öppna. Om ni ser ett barn som inte vill åka med sina föräldrar och gråter, och ni får en dålig magkänsla, så prata med personalen, säger Ekaterina Boystova från Regionalt stödcentrum heder till en familj i incheckningskön. 

”Ingen särbehandling” 

Fokus under insatsen ligger på resande till bland annat Istanbul, London och Amsterdam, som bedöms vara transitflyg till länder dit föräldrar för bort barn och unga för barn- eller tvångsäktenskap eller könsstympning. De ansvariga för insatsen ser ingen risk för särbehandling av vissa grupper. 

– Absolut inte. Vi går och pratar med alla resenärer, så vi tänker inte att den eller den personen ska föra sitt barn utomlands. Det är i första hand en informationskampanj, säger Lina Lycke. 

Störst risk i början av skollov

Projektet Insats Focus är en samverkan mellan bland andra Regionalt stödcentrum heder, socialtjänsten och gränspolisen. Sedan ett par år har insatsen genomförts i början av jul- och sommarlov – tidpunkter när myndigheter bedömer att risken för brotten är störst. 

– Vi ser det som ett sätt att göra det lika tryggt för alla barn och unga som befinner sig i Sverige. Alla barn och unga ska ska ha samma villkor. Rätt till en trygg uppväxt fri från våld och förtryck, säger Lina Lycke.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.