I september märkte Thim att inbrott och stölder ökade i förråd och parkeringsgarage i Eriksberg, där han bor.
– Många jobbar ju hemifrån nu, så det står fler bilar där än annars.
Till slut tröttnade han, och skrev ett inlägg där han välkomnade folk att börja vandra i grannskapet för att hålla utkik och värna privat egendom. Uppenbarligen var han inte ensam om att ha tröttnat på brottsligheten, för gensvaret blev stort.
Olika tider
Gruppen träffades på olika platser och tider varje kväll. Det var sagt från början att det inte var aktuellt med fysiska ingripanden. Om gruppen stötte på något misstänkt skulle man hellre dra sig tillbaka och kontakta polisen.
Det var också vad som skedde i början av året, när vandrarna stötte på några okända personer i ett parkeringsgarage.
– Jag gick fram och frågade om de behövde hjälp med något och undrade vad de gjorde här. De sa ”det är lugnt”. Då drog vi oss undan och ringde polisen, berättar Thim Fritzson.
Snabbt infångade
Tre patruller skickades snabbt till platsen och det dröjde inte länge förrän de tre hade fångats in.
– Sedan dess har det varit väldigt mycket lugnare på brottsfronten i området, enligt Thim, som ändå fortsätter vandringarna med gamla och nya vänner varje kväll.
Han värjer sig mot kritiska beteckningar som ”privat vaktstyrka” eller ”medborgargarde”.
– Det är inte vad vi är, säger han bestämt och tillägger att gruppen bara försöker se till så att det inte händer något otrevligt.
Polisen ser både för- och nackdelar
Per Hellström är biträdande polisområdeschef på Hisingen. Han ser både för och nackdelar med det ökade privata engagemanget på sociala medier när det gäller att hjälpa polisen att lösa brott.
– Själva initiativet och om det sköts med omdöme kan ju vara bra naturligtvis men vi ska ju inte ha individer som är ute och gör polisens arbete. Men om man har koll på sitt område och ringer polisen om man ser nåt så finns det ju inget negativt att säga om det.