Västkustens sälar hotas av PDV-viruset. Foto: SVT

Tiotusentals sälar kan dö i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Ett stort sjukdomsutbrott bland Västkustens knubbsälar kan bli verklighet i sommar. Nu kommer rapporter om sälar som visar upp symptom på att vara smittade av PDV-viruset, ett virus som tidigare orsakat säldöd längst kusten.

Idag sköts en säl utanför Kungsbacka som misstänkts bära på viruset Phocine Distemper Virus (PDV) som orsakar säldöd. Om sjukdomen bryter ut kommer tusentals sälar att dö och flyta iland mitt under semesterperioden, detta skriver tidningen Svensk jakt. Jaktvårdskonsulenten Karl-Johan Brindbergs, upptäckte knubbsälen som flöt på vattnet i havet utanför Kungsbacka.

– Den flöt högt på vattnet på ett onaturligt sätt. Helt klart var det något som inte stämde, säger Karl-Johan Brindbergs till tidningen Svenska jakt.

Allvarlig situation

Sälforskaren Tero Härkönen arbetar på Naturhistoriska riksmuséet och har fått in liknande rapporter från jägare och fiskare om sälar som visar symptom på att ha drabbats av viruset under våren. Några prover från sälen som sköts tidigare idag har ännu inte analyserats, men Härkönen menar att det finns anledning att se allvarligt på situationen.

– Vid de tidigare utbrotten var de första signalerna just dessa. Fiskare och jägare observerade enstaka knubbsälar som flöt onaturligt högt, på grund av den kudde som bildas under skinnet genom att luft läcker ut från deras angripna lungor, säger han till tidningen.

Tidigare utbrott

Våren 2002 observerades enstaka sjuka knubbsälar längs Bohuskusten som uppvisade symptom. Sedan dröjde det några månader innan det stora utbrottet kom och sköljde över Nordsjöområdet. I slutet av oktober det året hade cirka 30 000 knubbsälar dött, enligt siffror från Naturhistoriska Riksmuséet.

Säljägaren Stefan Nilsson som var med Karl-Johan Brindberg i Kungsbacka, uppskattar att det finns närmare 30 000 knubbsälar i Kattegatt och Skagerrak. Bara i Kungsbacka kommun finns det 3000–4000 sälar. Ett fullskaligt utbrott av virussjukdomen kommer att resultera i tiotusentals döda knubbsälar i europeiska vatten.

PDV-viruset

Sälar som smittas av viruset Phocine Distemper Virus (PDV) får feber och hosta och utvecklar en speciell typ av lunginflammation. Viruset förstör lungvävnaden och leder till att en luftkudde bildas under huden som gör att sälen inte kan dyka. Efter en kort sjukdomstid dör sälen genom kvävning.

Källa: Naturhisthistoriska Riksmuséet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.