Tips för ett säkert nyårsfyrande

Uppdaterad
Publicerad

Varje år skadas drygt 100 personer i Sverige av fyrverkeripjäser. Brännskador och sår på fingrar och händer är vanligast, men det förekommer även syn- och hörselskador. Dessutom så orsakas varje år ett femtiotal bränder av fyrverkerier.

Eftersom den vanligaste orsaken till olyckor är felhantering så har Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund samlat på sig ett antal tips som de vill förmedla.

Kommunikatören Caroline Olausson hoppas att så många som möjligt tar del av råden – för ett säkert fyrande och firande:

Kontrollera att fyrverkeripjäsen inte är skadad. Lämna alltid tillbaka skadade pjäser där du köpte dem.

Förbered ditt fyrverkeri i god tid.

Var nykter. Alkohol och fyrverkerier hör inte ihop.

Läs bruksanvisningen noga.

Håll aldrig en tänd fyrverkeripjäs i handen.

Luta dig aldrig över en tänd fyrverkeripjäs.

Håll dig, och åskådare, på behörigt säkerhetsavstånd.

Gå aldrig fram till en pjäs som inte har avfyrats! Vänta minst 20 minuter och försök inte att tända den igen, om inte bruksanvisningen tillåter det.

Visa hänsyn! Tänk på att både människor och djur kan bli skrämda av fyrverkerier.

Mer att tänka på: De flesta som skadar sig är män, många av dem under 18 år, trots att åldersgränsen för utomhusfyrverkerier är 18 år. Det är viktigt att du som vuxen sköter fyrverkerier och inte langar till minderåriga. Det är också viktigt att veta att det inte bara är de som avfyrar fyrverkerier som skadas. Det är nästan lika vanligt att åskådare drabbas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.