Foto: TT

Tjädrar stoppar nya vindkraftverk

Uppdaterad
Publicerad

Nu stoppas planerna på sex nya vindkraftverk vid sjön Holmevattnet i Munkedals kommun. Anledningen är fågellivet och den rika tjäderförekomsten i området.

– Vi får naturligtvis respektera beslutet men det är klart att vi tycker det är tråkigt, säger Britta Ersman, finans och IR-chef på Rabbalshede Kraft.

Det är Bohusläningen som är först med att skriva om den stoppade vindkraftsparken som Rabbalshede Kraft ville bygga i anslutning till sjön Holmevattnet. Flera fastighetsägare i Färgelanda och Dals-Eds kommun har högljutt protesterat men både länsstyrelsen och mark- och miljödomstolen hade avvisat alla invändningar och sagt sa ja till de sex nya vindkraftverken.

Särskilt skyddsvärt

Men när mark- och miljööverdomstolen skulle säga sitt så valde de att avslå ansökan med anledning av den rika tjäderförekomsten i området där vindkraftverken var tänkta att stå. Området anses särskilt skyddsvärt och domstolen anser att det inte är tillräckligt utrett hur tjädrarna i området kan komma att påverkas. Dessutom noterar man att kraftbolaget inte berört vare sig smålommen eller nattskärran som också riskerar stor påverkan av vindkraftsbygget. Domstolen menar därför att platsen inte är lämplig för vindkraftsverksamhet, skriver Bohusläningen.

Beslut ej överklagningsbart

Processen om de nya vindkraftverken har pågått under lång tid men nu är frågan över. Mark- och miljööverdomstolens beslut är nämligen inte överklagningsbart.

– Det är jobbigt att med de här långa processerna. Vi lägger mycket resurser, både arbetstimmar och andra finansiella medel. Men vi har andra projekt i vår portfölj, säger Britta Ersman.

Bygger i Lyrestad

Bland annat uppför Rabbalshede Kraft just nu 22 nya vindkraftverk vid Lyrestad norr om Mariestad som ska samägas med ett annat bolag. I december är det tänkt att de 200 meter höga vindkraftverken ska stå klara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.