Den 30 oktober stängde Tjörns kommun av vattnet till ön Tjörnekalv efter en tre år lång konflikt om VA-taxorna.
– Avstängningen är regelvidrig. Det är maffiametoder för att vi ska skriva på ett oskäligt avtal, säger fritidshusägaren Jan-Olov Hansson som också är vice ordförande i samfällighetsföreningen som äger infrastrukturen för vatten och avlopp på ön.
Mångårigt avtal rivs upp
Konflikten rör de årliga brukningsavgifterna som ska omförhandlas efter att kommunen rivit upp det avtal som skrevs 1996. Öborna hade då själva bekostat bland annat dragning av ledningar och pumpar på ön och skulle därför bara betala en enda, gemensam årlig grundavgift – inte en avgift per fastighet. Men det vill kommunen nu ändra på.
– Vi har en årskostnad på ungefär 500 000 kronor om året för att driva vår anläggning. Det är inte rättvist att vi då också ska betala lika mycket i avgifter som en husägare på Tjörn som har en anslutningspunkt en halvmeter utanför tomtgränsen, säger Jan-Olof Hansson.
”Vi inte leverera en service utan avtal”
Kommunen pekar i sin tur på att Tjörnekalv ligger utanför verksamhetsområdet och att man därför inte har någon skyldighet att tillhandahålla kommunalt vatten och avlopp. Avtalet är därmed på frivilligbasis och ska förhandlas därefter.
– Vårt ansvar bygger på att invånare befinner sig i ett verksamhetsområde, alternativt att vi har ett avtal om vattenleveranser, säger samhällsbyggnadsnämndens ordförande Bengt-Arne Andersson (M).
Hur påverkar det här förtroendet för kommunledningen?
– Med hänsyn till våra övriga invånare kan vi inte leverera en service utan avtal, så enkelt är det.