• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

En person står på en en gräsmatta, nära ett vitt trästaket och omgiven av träd i bakgrunden. Marken är täckt med gräs och några förruttnade löv, vilket tyder på höst.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
John Carl är en av flera i Håverud som drabbats hårt av vildsvin. I klippet visar han övervakningsbilder när svinen bökar sönder hans trädgård. Foto: SVT/ Elin Johansson

Trädgårdar i Håverud ödeläggs av vildsvin

Publicerad

I Håverud har ett villaområde vid flera tillfällen haft besök av vildsvin som bökat och förstört gräsmattorna för flera av villaägarna. John Carl har fångat dem på video vid flera tillfällen och en gång rusade vildsvinen mot kameran.

– Man blev lite hysterisk när man såg att de hade varit här och förstört. Det var bara att gå ut med spaden och försöka återställa så gott det gick, säger John Carl efter att han förra året haft besök av vildsvinen.

Det var våren 2023 som John Carl för första gången hade besök av vildsvin. Att fixa i ordning gräsmattan som delvis var förstörd och lägga tid på att sätta upp elstängsel säger han att han gärna hade sluppit.

– Det är mycket arbete med att återställa gräsmattan. Jag hade hellre lagt tid på renovering av huset än att återställa marken. Det känns inte så roligt, säger han.

Kommunen har fört dialog med lokala jägare och bett dem att under älgjakten försöka skjuta ner några vildsvin.

– Under älgjakten har de skjutit av två vildsvin i området. Totalt på ett par veckors tid har det skjutits av sju vildsvin i Håverud, säger Suzanne Håkansson som ansvarar för vildsvinsfrågor i Melleruds kommun.

Önskar hjälp från kommunen

Att sätta upp elstängsel eller staket och ta upp fallfrukt är några av råden som kommunen ger till markägarna.

– Det är lätt att bara skylla på markägarna och säga att man ska sätta upp elstängsel, säger John Carl.

Han har hägnat in en del av sin trädgård med elstängsel och det har gett effekt.

– Vildsvinen har varit på andra sidan elstängslet, men de har inte gått igenom än så länge. Jag kommer att få fortsätta att sätta upp mer elstängsel, säger han.

John hade gärna sett att fler jägare ville skjuta av vildsvinen så att de blir färre och försvinner från bostadsområdet.

– Vill inte markägarna ha in vildsvin i trädgårdarna så är det upp till dem att hjälpa till också, säger Suzanne Håkansson.

Starta klippet för att se när vildsvinen springer mot kameran

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.