På ena halvan av bilden syns en man i kavaj och skjorta som tittar in i kameran. På andra halvan syns ett godståg som kolliderat med en personbil på tågrälsen. Bilen är blurrad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jörgen Einarsson, regional direktör på Trafikverket, berätta varför det tar tid att att bygga om de obevakade plankorsningarna. Foto: SVT

Efter dödsolyckan på järnvägen i Mark – trafikverket svarar på kritiken

Uppdaterad
Publicerad

I tio års tid har de boende i närområdet efterfrågat högre säkerhet vid järnvägen där en dödsolycka skedde i mitten av juni. Trafikverket vill bli av med alla så kallade obevakade plankorsningar, men arbetet tar tid.

– Takten räcker inte, säger Jörgen Einarsson, regional direktör på Trafikverket.

Det var i mitten av juni som en man omkom vid den obevakade järnvägsövergången, också kallad plankorsningen, mellan Björketorp och Sundholmen i Marks kommun.

Trafikverkets mål är att bygga bort plankorsningarna helt och hållet, och de bekräftar problemet med säkerheten.

7 av 220 plankorsningar åtgärdade

Man är i full gång med arbetet, men det tar tid. I Sverige finns cirka 3 500 obevakade järnvägsöverfarter. Längs med Viskadalsbanan, där dödsolyckan inträffade, finns 220 stycken mellan Borås och Varberg. Sju av dessa har åtgärdats det senaste året.

Nu hade vi en dödsolycka förra veckan, vad tänker du om takten på säkerhetsåtgärderna?

Utifrån den dödsolyckan, och utifrån alla dödsolyckor som vi naturligtvis inte vill ha och verkligen är ledsna för, så känns det som att den takten räcker inte, säger Jörgen Einarsson, regional direktör på Trafikverket.

Möjligt med skyltar för snabbare åtgärd

Bommar och varnande ljussignaler är inte är en enkel och ekonomiskt hållbar lösning vid plankorsningar, enligt Trafikverket.

Men boende vid de obevakade överfarterna som SVT pratat med, efterfrågar åtminstone en skylt som påminner om att man närmar sig järnvägen. Och detta verkar nu vara en möjlig kompletterande åtgärd.

– Rent teoretiskt skulle vi kunna sätta upp en skylt, definitivt. Men vår ambition och det vi tror behövs är att bygga om korsningarna, säger Jörgen Einarsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.