En person med grått hår, Björn Lundin, klädd i en svart jacka, sitter framför en bokhylla. Bakgrunden innehåller växter och inredning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör psykiatern Björn Lundin berätta om hur den ovanliga formen av barnmisshandel, Münchhausen by proxy, fungerar. Foto: SVT

Tre frågor om: Münchhausen by proxy

Publicerad

Münchhausen syndrome by proxy, barnmisshandel genom förfalskning av symtom, är ovanligt. En av föräldrarna, vanligtvis mamman, är förövaren och simulerar sjukdom hos sitt barn eller gör medvetet barnet sjukt.

Ofta tar det lång tid innan misshandeln upptäcks och barnet kan ha utsatts för till exempel onödiga undersökningar och ibland även operationer.

– Sjukvården litar ofta på en sjukdomshistoria man får. Grunden är tillit, säger Björn Lundin som är barn- och ungdomspsykiater och expert på Münchausen syndrome by proxy.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.