Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Svampexperten Malin Mobrandt beskriver i klippet hur man vet om man blivit svampförgiftad. Foto: SVT

Experten: Så vet du om du blivit förgiftad av svamp

Publicerad

Antalet samtal till Giftiinformationscentralen om inträffade förgiftningstillbud har ökat sedan förra året.

– I år har det varit fler förgiftningsfall än förra året. Det kan vara turister som ser svamp som de har sett i sitt hemland och tror att det är samma art, säger Malin Mobrandt, svampkonsulent i Uddevalla.

I regn och värme, det är i den miljön som svamparna trivs allra bäst. Och det är just en sådan sommar som varit hittills i Sverige i år.

Det betyder att det är gott om svamp i skogarna och det har också gjort att samtalen till Gifitinformationscentralen (GIC) om misstänkta svampförgiftningar har ökat.

– Man ska inte ha för bråttom när man lär sig om svamp. Bäst är att koncentrera sig på att lära sig två nya arter per år, säger Malin Mobrandt, svampkonsulent i Uddevalla.

Svamplockare är otåliga och chansar

Det största felet enligt henne är att svampplockare har för bråttom och chansar.

– Det är ingen tävling att plocka svamp. Man kan bli minst lika sjuk av skämd svamp som av oätlig svamp.

Trots att det bara är i början av svampsäsongen så har GIC fått ta emot 207 samtal om förgiftningstillbud av olika allvarlighetsgrad och då har bara halva augusti gått.

Svamp på gräsmattan

Förra  året var det 154 samtal med förgiftningsfrågor under hela augusti. I juli i år var det 153 frågor till GIC jämfört med 90 året innan.

– Det handlar bland annat om barn som smakat på svampar på gräsmattan, om ovana svampplockare och turister som förväxlat svampar med de som finns i hemlandet, säger Peter Hultén, apotekare på Giftinformationscentralen, till SVT nyheter väst.

Enligt honom har det hittills i år bara varit något enstaka allvarligare förgiftningsfall och det är ett par år sedan det var ett dödsfall av att äta giftig svamp.

Se och hör i klippet hur du vet om du blivit förgiftad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.