Se bilderna från upploppen i Kronogården och hör polisen om hur de arbetar för att kunna ställa fler till svars vid framtida brott. Foto: Rescue photo

Tre våldsamma upplopp i Kronogården – ingen har ställts till svars

Uppdaterad
Publicerad

Under tre dagar i december skakades området Kronogården i Trollhättan av våldsamma upplopp. Poliser och allmänhet attackerades och bilar sattes i brand. Över två månader senare har inte en enda person lagförts för upploppen. Bara ett brott har lett till åtal – en man som spottade på en polis.

Det handlar om minst 18 brott begångna i Kronogården i Trollhättan den 8, 9 och 12 december. Flera utredningar har lagts ned, till exempel ett fall av misshandel där en polis fick en flaska i huvudet.

Händelserna rubriceras av polisen som våldsamt upplopp under samtliga tre dagar då oroligheterna pågick. Två förundersökningar om våldsamt upplopp pågår fortfarande, en har lagts ned.

“Ett omfattande material”

– Vi har filmer från polisernas kroppskameror som vi ska gå igenom. Det är ett omfattande material. Men oftast ser vi bara en maskerad person som gör något och sedan springer därifrån, säger förundersökningsledaren Fredrik Brax.

Enligt sammanställningen som polisen i Trollhättan tagit fram på SVT:s begäran har endast en utredning hittills lämnats in för åtal. Det rör en man som spottat på en polis och rubriceras som förgripelse mot tjänsteman.

Utredning pågår

En av utredningarna har journalisten och opinionsbildaren Joakim Lamotte som målsägande och sköts därför av Demokrati- och hatbrottsgruppen i Göteborg. Inte heller där har någon gärningsperson lagförts, utredningen är pågående. Exakt hur rubriceringen lyder vill polisen inte uppge.

”Någon misstänkt är ännu inte hörd, varför vi inte kan säga något om ärendet i nuläget, mer än att det är under utredning”, skriver förundersökningsledaren Andrea Hammar i ett mejl till SVT.

Tillbud och skador

Polisen i Trollhättan har under december 2019 även anmält 21 stycken tillbud och skador ”av mycket allvarlig karaktär i Kronogårdsområdet”. I polismyndighetens utredning av attackerna mot den egna personalen beskrivs förhållandena i området så här:

”Sedan några år har det med en viss regelbundenhet förkommit attacker mot poliser och annan blåljuspersonal. Det sker genom stenkastning och skjutande av raketer och så kallade bangers. De som attackerar gör det i större gäng och med huvor och halsdukar för ansiktena blir de ofta svåra att identifiera även om det finns bildmaterial från våra kroppskameror. Attackerna sker oftast i mörker och från olika håll av lättrörliga ungdomar.”

– Om vi tar någon tongivande inom narkotikaförsäljningen så är det som att man beordrar folk att sätta igång. Det används ibland också som avledningsmanövrar, det vet vi från spaning. Man kanske har en narkotikaleverans som ska komma in och då vill man ha polisen upptagen på annat håll, säger Fredrik Brax.

Anmälningarna om tillbud och skador har skickats till Arbetsmiljöverket.

Ikväll klockan 20:00 sänds programmet “Sverige möts: Direkt” från Trollhättan i SVT1 och på SVT Play. I direktsändningen deltar bland andra Nyamko Sabuni (L), Joakim Lamotte och polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.