Det är långa väntetider för att få en lägenhet i Göteborg. Foto: SVT

Trögt att få klartecken att bygga

Uppdaterad
Publicerad

Det är långa köer för att få en hyresrätt och nästan hälften av alla barn och unga i Angered i Göteborg är trångbodda. Men när allmännyttan vill bygga nya lägenheter så tycker de att de bromsas av regler och byråkrati.

Det är vanligt med trångboddhet i Hammarkullen i nordöstra Göteborg. Många barn saknar egna rum och det kan innebära att det blir svårt att få lugn och ro för till exempel läxläsning. Men för de som vill byta till en större lägenhet är väntetiderna långa.

– Det gäller alla områden i Göteborg för vi har stor brist på lägenheter. Det trycker upp kötiderna var än du vill flytta, säger Elisabeth Sandberg-Selindh, uthyrningschef på det kommunala Bostadsbolaget.

Tio års kötid

På Boplats Göteborg kan man ställa sig i kö för en ledig hyresrätt eller studentrum. Kötiden för att få en lägenhet i centrala Göteborg är upp till tio år, i Angered cirka fyra år. Varje år ökar kötiderna eftersom det är fler som ställer sig i kö än som får en lägenhet.

LÄS MER: Khaled och Ahmed tvingas ha sina leksaker i köket

Allmännyttan har fått i uppdrag av politikerna att bygga 1.400 lägenheter per år. På Bostadsbolaget finns en frustration över att det går trögt att få klartecken att börja bygga. 

– Vårt moderbolag, Framtiden och Byggbolaget, stångar sina pannor blodiga varje dag för att få bygglov på ganska självklara ställen. Det är inte ok om staden har sagt att vi ska bygga hyreslägenheter, säger Jonas Wilck, distriktschef på Bostadsbolaget.

Tar lång tid

Bostadsbolaget håller på med en detaljplan runt torget i Hammarkullen. Ett exempel är vid Hammarkulleparken där Bostadsbolaget vill bygga ett nytt hus. Men i detaljplanen är platsen markerad som prickmark. 

– Det är på en plats som på den gamla detaljplanen från 70-talet är markerad som park och då är den inte bebyggbar. Det är klart att det allra bästa hade varit att man hade sökt förändring i detaljplanen först och sedan sökt bygglov, men då tar det väldigt lång tid. Alltså på tok för lång tid skulle jag vilja säga, säger Kicki Björklund, VD på Bostadbolaget.

TV: Trångboddheten hotar barns hälsa

Alternativet till att bygga nya hus är att bygga om biytor, lokaler, vindar och källare till bostäder. Där har Bostadsbolaget tagit fram drygt 150 stycken förslag som skulle kunna byggas om.  

– Då är det så snåriga regler, eller tydliga regler med dagens bestämmelser, att det ska vara anpassat för både det ena och det andra, det ska vara bredd på dörrar, det ska vara ventilation, det ska vara vatten och avlopp till förbannelse, säger Jonas Wilck.

Får bo på Centralstation

Han menar att många som idag saknar bostad skulle uppskatta om de fick en lägenhet, även om den saknar hiss eller fönstren är för små.

– Är det så att vi egentligen tycker att det är bättre att man bor på ”Centralen” än att man får en lägenhet en halvtrappa ner eller på en vind, säger Jonas Wilck.

Kicki Björklund på Bostadsbolaget är självkritisk och menar att man borde skicka in fler bygglovsansökningar för att se hur det går. Men hon önskar också en större flexibilitet hos alla parter.

– Då måste vi söka lösningar istället för problem. Vi måste kanske hitta lite innovativa lösningar. Det är inte meningen att vi ska bryta mot reglerna, men vi måste hitta vägar framåt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.