Genrebild. Foto: TT

Troligen inte fyrverkerier som krossade bussrutor

Uppdaterad
Publicerad

En nattbuss i Uddevalla fick sent på lördagskvällen fyra rutor krossade i samband med någon form av beskjutning. Busschauffören trodde att det handlade om fyrverkeripjäser, men polisen lutar nu mot att något annat orsakat skadorna.

– När man kollar närmare på bilderna vi har av rutorna är det små hål i dem. Det skulle kunna vara orsakat av raketer, men det är mer troligt att det kommer från skott av någon form av luftvapen eller kolsyrepistol, säger stationsbefälet i Uddevalla, Daniel Kannerberg.

Han menar också att om det hade varit fyra raketer som träffat rutorna hade patrullen på plats hittat raketrester. Men några sådana rester hittades alltså inte. Samtidigt bedömer inte Kannerberg att skotten kommit från ett krutvapen.

– Rutorna satt kvar, även om de var splittrade.

Blev beskjuten i Trollhättan

Daniel Kannerberg blev själv så sent som i fredags beskjuten med raketer när han och några kollegor åkte i en polisbil genom Kronogården i Trollhättan.

– Den gången kom inte raketerna så nära, det var en som small en liten bit framför bilen, och några i träden intill. De är ju rätt svåra att pricka rätt med.

Så länge polisen befinner sig i sina bilar känner de sig relativt säkra enligt Kannerberg.

– Det ska mycket till för att en vanlig raket ska krossa en ruta, men det är klart att om det är en kraftfullare pjäs, då kan den ju kunna gå genom både glas och plåt.

”Gör det för att jävlas eller avleda”

De senaste dagarna har flera fall av raketbeskjutningar inträffat i Västsverige. Förutom i Uddevalla och Trollhättan har det även skjutits mot polisen i Stenungsund. Och orsakerna till attackerna mot just polisen är enligt Daniel Kannerberg, i grund och botten två:

– Antingen gör de det för att jävlas med oss, eller så är det en avledande manöver i förhoppning om att vi ska jagar skyttarna så att de kan hitta på annat någon annanstans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.