Hör sjukhusdirektören om patientsäkerheten i klippet ovan.
Under hösten såg sjukhuset hur antalet patienter ökade. Det rörde sig om akuta patienter inom kirurgi, ortopedi, medicin och även en topp av RS-virus.
Under oktober så hade den verksamhet som sköter den somatiska, alltså kroppsliga vården, en beläggning på över 100 procent i snitt varje var tredje dag.
Överläkaren Lise-Lott Norrman är kritisk och menar att vården på medicinkliniken på grund av den höga beläggningen inte varit patientsäker.
– Det är hemskt för patienterna och väldigt ledsamt.
Så möter sjukhuset risken
Sjukhusdirektör Boubou Hallberg menar att det alltid finns en risk med överbeläggningar. För att övervaka situationen berättar han att sjukhuset har möten två gånger om dagen för att balansera läget inom sjukhuset och mellan enheter.
– För den akuta specialiserade slutenvården så räcker vårdplatserna vi har på SÄS i dag.
Trots det som personalen larmar om?
– I den puckeln vi hade i oktober så räckte det inte på medicinkliniken. Men hela systemet SÄS klarade ju av att härbärgera den puckeln genom att vi jobbade på andra sätt. Vi ska ligga någonstans på 92, 95 procents beläggning på hela sjukhuset för att ha den bästa sjukvården.
För 20 år sedan var beläggningen på Sveriges sjukhus 80 procent. Det finns forskare som menar att det vi har i dag är för högt?
– Det kan vara så att det är lite högt. Men det finns också studier som visar att man får bättre effektivitet. När vi tittar tillbaka då man låg på 80 procent hade vi längre vårdtider och färre personer per vårdplats.
Efter den pressade situationen på medicinkliniken har sjukhuset tillsatt en arbetsgrupp som ska analysera det som hänt.
– Skulle vi gjort något annorlunda? Men framför allt titta framåt, hur dimensionerar vi sjukhuset på rätt sätt, säger sjukhusdirektör Boubou Hallberg.
Överbeläggning och utlokalisering av patienter
Överbeläggning är när en inskriven patient vårdas på en vårdplats som inte uppfyller kraven på en disponibel vårdplats. En disponibel vårdplats i sluten vård ska vara utformad, utrustad och bemannad för att säkerställa patientsäkerhet och arbetsmiljö.
En utlokaliserad patient är en patient som är inskriven och vårdas på annan vårdenhet än den som har specifik kompetens och medicinskt ansvar för patienten.
Sannolikheten för vårdskada är enligt Socialstyrelsen 60 procent högre för en patient som vårdas på en utlokaliserad plats.
källor: SKR, Sveriges kommuner och regioner och Socialstyrelsen