Sällsynta metaller och ämnen i panelerna återvinns inte i dag. Foto: SVT

Trots storsatsning på solceller – Sverige saknar specifik plan för återvinning

Uppdaterad
Publicerad

Det satsas på solceller i Sverige och runt om i världen. Samtidigt saknar Sverige en konkret plan för vad som ska gälla vid återvinning av solpaneler. Sällsynta metaller och ämnen i panelerna återvinns inte i dag.

I december förra året stod Sveriges största solcellspark klar i Säve utanför Göteborg. Totalt installerades det nästan 10 200 nätanslutna solcellsanläggningar i Sverige under 2018 och det fanns då totalt nästan 25 500. Det var en ökning med 67 procent jämfört med året innan.

Som det är nu återvinns solpaneler som all annan elektronikskrot efter producentansvar, det innebär att en stor del av totalvikten tas om hand, men att vissa mer eller mindre sällsynta metaller och ämnen inte återvinns. I Sverige saknas det specifika återvinningsanläggningar för just solpaneler.

– Det beror på att om du inte har så många solcellsanläggningar som behöver återvinnas så finns det inget ekonomiskt incitament att bygga en jättedyr sådan anläggning, säger Linda Kaneryd, handläggare på Energimyndigheten.

När solpaneler ska skrotas i dag blir värdefulla metaller och ämnen inte återvunna. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Volymerna ännu för små

Sverige når ännu inte upp till några större volymer av solcellsavfall. I ett land som Tyskland, som har satsat och investerat mer i solenergi, finns det redan i dag anläggningar specifikt för solcellspaneler.

Den globala mellanstatliga organisationen International Renewable Energy Agency, IRENA, uppskattade 2016 att det på jorden fanns omkring 250 000 ton kasserade solpaneler. 2050 kan det komma att växa till 78 miljoner ton.

– Jag ser det som väldigt viktigt att vi får till en cirkulär ekonomi i samhället, där vi använder de material vi redan en gång tagit upp. Det gör att miljöbelastningen från solceller minskar avsevärt, när man slipper att öppna upp ny gruvdrift och så vidare, säger Linda Kaneryd.

Göteborg ser sitt ansvar

EU-direktiv och svensk lagstiftning gör att producenterna ansvarar för samla in, återvinna och behandla avfall från elektronikprodukter, där solceller ingår.

Göteborg energi driver solcellsparken i Säve. De är inte oroliga för att panelerna kommer att återvinnas på fel sätt.

– Tekniken är inte främmande för återvinning av solceller och materialen där i är väldigt värdefulla. Det är en marknad som kommer att växa samtidigt som solcellerna ska återvinnas, säger Eric Zinn, hållbarhetschef Göteborg energi

Hållbarhetschefen tror att marknaden löser återvinningen på egen hand när det blir lönsamt nog de närmaste decennierna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.