Till vänster: En man på väg in i en Teslaverkstad. Till höger: Ryggtavlan på ett ombud från IF Metall med texten ”Konflikt” på ryggen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När SVT:s reporter låtsas vilja boka en servicetid för en Tesla märks ingenting av strejken. Foto: Fredrik Hedström

Trots strejken – Teslas verkstad jobbar på som vanligt

Uppdaterad
Publicerad

Tanken är att alla Teslas verkstäder ska stå stilla i strejken fram till att IF Metall och biltillverkaren har träffat en överenskommelse. Men när SVT:s reporter lånade en Tesla och besökte en verkstad för service märktes ingenting av strejken.

– Vi har full styrka så det är inga problem, blev svaret.

IF Metalls strejk mot biltillverkaren Tesla är inne på sin andra vecka. Och sedan i tisdags har även flera LO-fack gett sig in i konflikten med Tesla.

Tanken är att inga jobb ska göras på Teslabilar. Det gäller alla Teslas verkstäder och även alla andra bilverkstäder på 15 orter i landet.

”Vi har full styrka”

Men när SVT Nyheter Västs reporter besöker en av företagets verkstäder och låtsas vilja boka en service blir beskedet ett annat.

– Vi jobbar på som vanligt. Vi har full styrka och planerar inte att ha stängt, så det är inga problem alls, säger kvinnan som tar emot vid servicedisken.

Hon hänvisar sedan till appen för att boka in en servicetid vid någon av deras anläggningar.

IF Metall: ”Ett slag under bältet”

Utanför verkstaden står en handfull av IF Metalls ombud och delar ut information om strejken till de som kommer med sina bilar. När SVT berättar vad Tesla sagt ser de bekymrade ut.

– Det är ett slag under bältet. Vi är rädda att folk inte vågar strejka utan är rädda för repressalier, säger Daniel Kristoffersson.

SVT Nyheter Väst har sökt Tesla för en kommentar men de har ännu inte återkommit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.