Tunnelbanemyggor har alltid funnits, men nu har de ökat i antal, speciellt i Göteborg. Foto: Anders Lindström/SVA

Tunnelbanemyggan biter sig fast

Uppdaterad
Publicerad

Myggor förknippas med sommaren, men nu kan vi dras med dem året runt. Och den så kallade Tunnelbanemyggan är en av de husmyggor som blivit allt fler och kan stanna hela vintern.

Tunnelbanemyggan är en variant av husmygga, men det finns en viktig skillnad mellan den vanliga typen av husmyggan och tunnelbanemyggan. Skillnaden är att husmyggan går ner i aktivitet under vintern och kan överleva utan blod, men tunnelbanemyggan saknar den förmågan.

– För att överleva fortsätter de att leta blod hela vintern och det är därför de finns kvar ännu, säger entomolog och myggforskare vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

Tunnelbanemyggor har ökat i antal

Tunnelbanemyggor har alltid funnits, men nu har de ökat i antal, speciellt i Göteborg.  

– För några år sedan dök de upp i Högsbo, Högsbohöjd och sen i Kungsladugård och Majorna och nu förmodligen till andra sidan älven i Eriksberg, säger Anders Lindström.

”Varm sommar är bra för dem”

Har det något med varma sommaren att göra? 

– Ja, värmen är säkert bra för dem. Och sedan är det också så att när det är så torrt så spricker husen för att de står på lergrund. Då kan de här myggorna ta sig in genom sprickorna och sedan sprider de sig till ventilationen och så vidare.

Kan överleva vintern

Kommer vi att ha tunnelbanemyggor hela vintern?

– De flyger inte där det är minusgrader, men om de kan ta sig direkt från marken till husen, kommer de att fortsätta att komma.

Kan man göra något för att bli av med dem? 

– Nej, det är svårt. Man kan ha myggnät över sängen, en del har lyckats genom att ha myggnät i ventilationen för att hindra dem från att komma in. Men det är svårt att ge råd till alla, utan det beror på från fastighet till fastighet och från lägenhet till lägenhet.

Så fick Tunnelbanemyggan sitt namn

När en journalist kontaktade forskaren Anders Lindström om en ny variant av mygga var han tvungen att komma på ett namn.  Det första som dök upp när han googlade Culex pipiens molestus är en Wikipediaartikel om ”London Subway Mosquito”. Därför valde han tunnelbanemygga.

Källa: Anders Lindström, myggforskare vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.