Det amerikanska fotbollslaget Göteborg Marvels under Dukes tourney 2017. Foto: Henrik Gustafsson / Dukes tourney

Tusen unga spelar USA:s största sport i Skövde

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen samlas närmare tusen unga idrottare i Skövde för att spela amerikansk fotboll. En hård och taktisk sport på frammarsch i Sverige.

Kasta och sparka boll, springa yards, kroppstacklas och slita ner varandra, det är en annan typ av fotboll än Sverige är van vid. Det handlar om amerikansk fotboll och nästan tusen ungdomar gör i helgen upp om att vinna Dukes tourney.

– Det känns bra. Det har varit full planering i några veckor, mycket med värme, åska och regn, det skiftar från dag till dag, säger Artur Karlsson, ordförande för Skövde Dukes – den amerikanska fotbollförening som arrangerar turneringen.

Snudd på rekord

I dag kör de första matcherna i gång och det är för det 26:e året i rad. Det är Nordens största turnering för amerikansk fotboll och lagen tävlar mot varandra i klasserna U11, U13, U15 och U17.

– För varje år ökar antalet deltagare i turneringen. Både anhöriga och spelare. Det var snudd på rekord lagmässigt, men det blev några lag som gick ihop och spelade tillsammans, säger Artur Karlsson.

Borås Rhinos, Göteborg Marvels och Skövde Dukes är lagen från Västra Götaland som spelar i turnerningen.

En sport som växer

Amerikansk fotboll är den största och mest populära sporten i hemlandet USA. I Sverige är sporten mycket mindre och dold från den stora massan, men som ändå växer. I nuläget finns det över 13 000 aktiva idrottare inom amerikansk fotboll och 60 olika föreningar. Amerikansk fotboll hade fler aktiva idrottare under 2017 än sporter som skidskytte, triathlon, squash och curling, enligt statistik från Riksidrottsförbundet.

Vad är tjusningen med amerikansk fotboll?

– Det är att alla behövs. Oavsett hur man ser ut eller är byggd så finns det en position i amerikansk fotboll, säger Artur Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.