Den 22 oktober 2015 fick Prescilia Haddad ett sms. Hon satt på sitt dåvarande jobb i Stockholm och nåddes av nyheten att någon gått in på skolan Kronan i Trollhättan och på något sätt gått till attack.
– Jag förstod först inte vidden av det hela. Oftast är ju sådana här händelser inte så stora som man först tror. Men det blev mer och mer allvar, berättar hon för SVT Nyheter Väst.
SVT-DOKUMENTÄR: Kronan – ett år efter skolattacken
Hon satte sig omedelbart för att ringa vänner och bekanta för att få reda på mer. Snart fick hon veta att en person blivit dödad.
– Jag försökte få reda på vem det var. Och när jag fick det, innan det kommit ut i media, lämnade jag jobbet och åkte hem till min lägenhet.
Den första som hade blivit Anton Lundin Petterssons offer var den 20-årige elevassistenten Lavin Eskandar. Prescilia Haddad kände hans pappa som var fritidsledare på fritidsgården där hon vistades som ung.
LÄS MER: Dagen som skakade Trollhättan
Väl hemma i sin lägenhet blev hon sittande i telefon med en vän under flera timmar.
– Vi satt och följde medias rapportering under tystnad. Vi sa inte ett ord till varandra, men vi behövde känna att vi inte var ensamma, berättar hon.
Wahed: ”Varför fick jag överleva?”
På söndag har det gått två år sedan skolattacken i Trollhättan. Under lördagen kommer SVT Nyheter att publicera ett långt reportage och en krönika som Prescilia Haddad ligger bakom. Hon har bland annat träffat eleven Wahed Kosa som överlevde sina svåra skador efter Lundin Petterssons svärdattack. Han är i dag 17 år.
– Han ställer sig frågan varje dag: ”varför fick jag överleva och inte de andra?”. Jag upplevde att han känner sig mer arg nu än när jag träffade honom tre månader efter dådet. Men han ser samtidigt mycket friskare ut, säger Prescilia Haddad.
I sitt reportage försöker hon bland annat få svar på frågan varför skolattacken inte bedöms som ett terrordåd.
– Polisen säger att det inte var det. Forskare att det var det.
LÄS MER: Säpo: Skolattacken inte ett terrorbrott
Efter händelsen slöt Trollhätteborna upp bakom de boende på Kronogården för att visa kärlek och gemenskap. Men i en av Sveriges mest segregerade städer fick kärleksbombningen enligt Prescilia Haddad ingen effekt på sikt. Snart såg det ut som vanligt igen.
– Det var ingen som hade brytt sig om Kronogården tidigare och det kändes lite som att många kapade sorgen, som att de skröt om att de var en del av det här. Och idag ser uppdelningen i stort sett ut som den gjorde före dådet.
Hur ser de boende i området på hur politikerna agerat?
– När Stefan Löfven kom dit var många nöjda. Men samtidigt anser de att segregationen i Trollhättan är en av de största anledningarna till att det blev som det blev, att Anton Lundin Pettersson inte hade gått in på deras skola om det inte var så segregerat. De känner sig fortfarande svikna av samhället.