Två boråsare misstänkta för att ha förberett attentat – under Paludans besök

Uppdaterad
Publicerad

Rasmus Paludan planerade att bränna en koran i stadsdelen Norrby i Borås den 23 april. Två män, som har kopplingar till våldsbejakande islamism, är misstänkta för att ha placerat fyra molotovcocktails i en närliggande trappuppgång dagen besöket skulle ha skett.

– Dessa var fyllda med brännbar vätska och min uppfattning är att de ville skada antingen myndighetspersonal eller Rasmus Paludan. De hade ställt till med stor skada om de hade sprängts, säger åklagaren Joel Pollnow.

De fyra molotovcocktails upptäcktes samma dag som Rasmus Paludan hade aviserat sitt besök, den 23 april. Det var väktare som upptäckte flaskorna vid en kontroll av en fastighet. De fanns i en entré och väktarna slog larm.

– Männen har synts på bland annat övervakningskameror i området och de är på sannolika skäl misstänkta för förberedelse till mordbrand, säger Joel Pollnow.

Våldsamma upplopp i Sverige

Männen är i 20- respektive 30-årsåldern och nekar till brott, men har enligt åklagaren, gjort vissa medgivanden att de rört sig i området.

– Vi kopplar det till att Rasmus Paludan hade aviserat att han skulle komma till Norrby den aktuella dagen.

Kopplingar till våldsbejakande islamism

Efter häktningsförhandlingen förra fredagen är männen släppta, men misstankarna kvarstår.

– Risken för att de misstänkta ska förstöra utredningen var inte tillräckligt hög, men förundersökningen pågår, uppger kammaråklagare Joel Pollnow.

Trots Rasmus Paludans aviserade besök dök han aldrig upp i Borås den 23 april. Först den 12 maj var han där och brände en koran och höll ett valmöte. Då uppskattade polisen att ungefär 500 personer var på plats.

Enligt nyhetsbyrån Siren har de två misstänkta männen kopplingar till den våldsbejakande islamistiska miljön.

– Jag kan bekräfta att de båda misstänkta är välkända aktörer i den islamistiska miljön. Den ena mannen har släktingar som stridit för IS i Mellanöstern och dödats där, säger Magnus Ranstorp, terrorforskare på Försvarshögskolan, till SVT Nyheter Väst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamma upplopp i Sverige

Mer i ämnet