Runo Johansson (L), kommunstyrelsens ordförande i Tidaholm i mörkblå jacka och keps och kommunpolis Anna-Lena Mann i polisuniform framför gult hus vid torget i Tidaholm. De pratar om skillnaden i kommunen efter att två pojkar omhändertogs tidigare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Runo Johansson (L), kommunstyrelsens ordförande i Tidaholm och Anna-Lena Mann, kommunpolis berätta om lugnet i Tidaholm efter att ungdomarna omhändertogs. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Pojkar omhändertogs – då blev det lugnt igen i Tidaholm

Uppdaterad
Publicerad

Tidaholms centrum har under under hösten drabbats av ständiga oroligheter, i form av skadegörelse och stölder. Men efter ett tätt samarbete mellan bland annat polis, kommun och allmänhet kunde ett par ungdomar omhändertas – sedan dess är det lugnt igen.

– Oftast är det några enstaka individer som är roten till det som händer. När de försvinner blir det en varning till deras ”svans” som följer dem, säger kommunpolis Anna-Lena Mann till SVT Nyheter.

Tiden från sommaren och fram till november har varit tålamodsprövande för tidaholmsborna.

– Vi har haft enorma skadegörelser och mycket otrygghet, säger Anna-Lena Mann, som konstaterar att det blivit väldigt mycket lugnare sedan två ungdomar omhändertogs.

Lokaltidningen Västgöta-Bladet har beskrivit en rad initiativ som tagits för att få bukt med problemen. Framgångsreceptet är, enligt de inblandade, samarbete och ett litet samhälle där alla känner alla samt snabba kontaktvägar.

Tonårspojkar omhändertogs

Polis, kommun, näringsliv och allmänhet har arbetat tillsammans och engagemanget har varit stort och konkret. Ett resultat blev att ett par tonårspojkar som ansågs ha haft en ledande roll omhändertogs enligt LVU.

– Det har blivit en stor skillnad. För bara några veckor sedan hade vi vandalism och stölder. Folk kände sig också ofredade av ungdomarna, säger kommunstyrelsens ordförande Runo Johansson (L).

I videoklippet berättar polisen och kommunen hur brottsvågen i Tidaholm kunde stoppas.

Så här tydligt har antalet brott minskat i Tidaholm den senaste tiden. Foto: Grafik: Tom Olsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.