Den misstänkte 55-åringen samt ett av offren. Foto: Polisen

Tvingade människor att tigga – döms för människohandel

Uppdaterad
Publicerad

Den 55-årige mannen förde tre personer till Sverige för att tigga. Han lovade dem lättförtjänta pengar och en bättre tillvaro – men så blev det inte. Nu döms han till fängelse i 3 år och 6 månader för människohandel.

Mannen har sedan sommaren 2016 rekryterat tre personer, två män och en funktionshindrad kvinna. 55-åringen ska enligt åtalet ha antytt att de skulle behålla pengarna de tiggde ihop tillsammans.

Enligt tingsrätten ska han ha misshandlat de båda männen för att få dem att lyda, bland annat genom att slå en av dem i ryggen med en järnstång.

– Man kan säga att han var husbonde och de tvingades göra som han sa, sa Thomas Ahlstrand, vice chefsåklagare vid internationella åklagarkammaren i Göteborg, till SVT i december förra året.

55-åringen satte männen att tigga i bland annat Göteborg och Alingsås. De målsägande var även inhysta i 55-åringens boenden i de båda städerna.

Döms till fängelsestraff

Mannen har nekat till brott och menat att han bara tagit hand om personerna.

Enligt tingsrätten ska de två männen däremot tvingats att tigga i princip varje dag utan ledighet och 55-åringen ska själv ha tagit hand om alla pengar de tjänade.

Åklagaren har gjorde bedömningen att mannen ska ha kommit över ungefär 210.000 kronor. Tingsrätten anser att uppskattningen är rimlig men anser inte att det är möjligt att dra någon säker slutsats kring hur mycket han tjänat.

Nu döms mannen till 3 år och 6 månaders fängelsestraff för människohandel i Göteborgs tingsrätt. Han ska även utvisas från Sverige och betala skadestånd på 70.000 respektive 79.000 kronor till de båda männen.

55-åringen har tidigare dömts för mord i sitt hemland i Östeuropa.

”Ett svårbevisat brott”

Kvinnan har inte kunnat höras i målet och tingrätten dömer inte 55-åringen för den del som avser henne. De fastställer däremot att han transporterat henne hit och inhyst henne i bostaden i Alingsås.

– Det är tillfredställande att vi kunnat föra fram vår uppfattning om ett allvarligt och svårbevisat brott trots de svårigheter som är, säger Thomas Ahlstrand.

En del av ett nätverk

Han menar att 55-åringen är en del av ett nätverk som består av personer från samma by.

– De känner varandra och bistår varandra i olika människohandelsbrott. Var och en hade ansvar för sin egen grupp som de exploaterade, säger Thomas Ahlstrand och tillägger att ytterligare två personer från gruppen är häktade och ska åtalas inom kort.

Kan överklagas

55-åringens advokat, Leif Björklund, berättar att de ännu inte bestämt huruvida de ska överklaga domen eller inte.

– Han har indikerat tidigare att om han döms så är det högst troligt att han vill överklaga domen. Nu kom det ju en sådan dom som vi inte har samrått kring än. Men vi ska göra det och ta ställning, säger Leif Björklund som menar att det finns liknande fall där straffpåföljden inte varit lika sträng.

– I ljuset av dem kan man ha uppfattningen om att detta är en väl sträng påföljd men det kan ju andra tycka annorlunda om.

55-åringen nekar fortfarande brottet och menar att domen inte stämmer överens med hans inställning till gärningspåståendet.

LÄS MER: Ska ha tvingat tre personer att tigga- åtalas för människohandel

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.